Verslag regiobijeenkomst Alblasserdam dinsdag 27 november 2012
Op 27 november hadden we een echte Mack specialist te gast. Gerlof Buurman deed uitvoerig zijn verhaal over ‘Mack Trucks in Australië’.
Mack werd in 1900 in New York opgericht door de gebroeders Mack. Hun eerste voertuig was een sightseeing bus aangedreven door een 60PK benzinemotor. De eerste Macks in Australië (1919) waren van het model AC en werden gekocht door het huidige Mobil oils. Hieruit is het eerste dealerschap ontstaan en in de jaren daarna werden slechts enkele nieuwe trucks verkocht. De grote aantallen kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog , toen het Australische leger circa 750 Macks van het model NR kocht. Deze trucks werden na de oorlog omgebouwd voor civiele doeleinden. De truck heeft zich bewezen als sterke en betrouwbare vrachtwagen, waardoor de vraag naar Mack toenam. Het A-model viel al op en is veel gebruikt in de olie-industrie. Ook ontstond na de Tweede Wereldoorlog de zogenoemde road-train, een trekker met meerdere opleggers, omdat er een overschot was aan legermaterieel en er nauwelijks sprake was van een spoorwegnet. Het in 1953 geïntroduceerde B model bleek uitermate geschikt als roadtrain-trekker. De firma Western Trucking kocht zo 400 trekker opleggers combinaties tegelijk. Tot 1963 werden alle Macks compleet geïmporteerd uit Amerika. In 1963 ontstond het idee om in Australië een fabriek op te richten om trucks te kunnen bouwen die aan de specifieke Australische omstandigheden (lange afstanden, zware belasting, extreme temperatuurverschillen) konden voldoen. De firma werd opgericht door Western Trucking en Mack Trucks USA, in Brisbane aan de oostzijde van Australië. Met name het R model sloeg goed aan, waaronder de Superliner (RW) die jarenlang het vlaggenschip van Mack was. In 1979 neemt Renault een 10% belang in Mack en werden in Australië Macks verkocht met Renault cabines. In de jaren daarop werd het aandeel van Renault vergroot en volgden extra rondstuurmodellen met Renault componenten en een Mack/Renault bus. In 2000 werden Renault en Mack overgenomen door Volvo. Thans worden door de dealers Mack torpedo- en Volvo frontstuurmodellen aangeboden en is de Titan de sterkste truck uit het leveringsprogramma, die sinds kort met een MP 10 (685 pk) motor leverbaar is en vooral als roadtrain trekker (maximaal 53,5 meter) wordt gebruikt.
Na de pauze was er nog een reisverslag van Gerlof van de in Australië gemaakte reis met Rene Pieterse naar o.a. de vijfjaarlijkse truckreunion in Alice Springs (met circa 1000 vrachtwagens) en de Mackfabrieken.
Nu wordt er nogal eens gepraat tijdens een presentatie, maar tijdens de presentatie van Gerlof kon je een spelt op de gestoffeerde vloer horen vallen. Gerlof, het was een geweldig en goed verhaal, onze hartelijke dank hiervoor.
Dave Bentvelsen
Verslag regiobijeenkomst Regio Veluwe 15 september 2012
Na wat heen en weer geschuif met de datum heeft de regio Veluwe dan uiteindelijk op zaterdag 15 september een bezoek gebracht aan het A-Ford museum van Nico Bredenoord te Beekbergen. Eerst een korte introductie over de A-Ford en later in dit verslag volgt er meer over het museum.
Ontstaan van de A-Ford
In de periode vlak na de 1e Wereldoorlog brak er in de Verenigde Staten een periode van hoge welvaart aan; de consumptie maatschappij. Een periode waarin de verkoop was afgestemd op een zo groot mogelijk verbruik en niet op de behoefte. Tegelijkertijd ontstond er een concentratie van de grootste autofabrieken en Ford kreeg de concerns General Motors en Chrysler tegenover zich. Het succesvolle model de Ford "T" was ondertussen volledig verouderd en er moest uit concurrentie overwegingen een opvolger voor de T-Ford worden ontwikkeld. Dit werd de Ford “A”; een model dat in 1927 op de markt verscheen. Om het nieuwe model “A” op de markt te brengen moesten er 4.500 machines worden omgebouwd of ingeruild. De 1.075 kilo wegende A-Ford was een volledige breuk met zijn voorganger. De motor, een vier cilinder, was geheel nieuw ontwikkeld. De drieversnellingsbak en de remmen op alle vier de draadspaakwielen waren eveneens nieuw. Het model was leverbaar met twee motoren met resp. 2.023 cc of met 3.285 cc. De topsnelheid bedroeg 85 km per uur en een acceleratie van 0-80 km p/u in 17 seconden waren prestaties die alleen bij duurdere concurrenten te vinden waren. Ford heroverde met de A-Ford in Amerika weer de eerste plaats door meer auto's te verkopen dan de belangrijkste concurrent Chevrolet. De A-Ford werd ook in Europa geproduceerd; de prijs van de auto lag rond de 2.000 gulden. In 1931 werd de 20 miljoenste Ford geproduceerd.
Museum
Het was een regiobijeenkomst anders als normaal. Anders omdat het dit keer niet alleen maar over auto’s ging. Het museum is gevestigd in oude watermolen die vroeger als papiermakerij werd gebruikt. Nu biedt de volledig door Nico Bredenoord gerestaureerde ruimte onderdak aan zijn collectie met A-Ford modellen uit de jaren 1928 – 1932. Na ontvangst met koffie kregen we van Nico een rondleiding over het terrein. Eerst kregen we uitleg over de werking van een watermolen, waarvan het waterrad was gerestaureerd. Bij vondst van de wielen waren deze nog in tact. De spaken ontbraken echter, maar deze zijn ondertussen weer aangebracht en het rad is weer geïnstalleerd. Er dient nog een houten bak te worden aangebracht waarna de watermolen weer echt in werking kan treden.
Uitleg bij het waterrad
Ook is er met medewerking van het Waterschap een complete vistrap aangelegd. Deze vistrap moet de visstand van onder andere het Stekelbaarsje weer op peil brengen. Ook is er mooi tuincentrum met een prachtig wandelpark. Kortom: iets geheel anders als auto’s en na een rondleiding van ca. 1½ uur zijn we het museum ingedoken.
De vistrap
Tijdens het nuttigen van de lunch hebben we naar een leuke film over het Ford service systeem uit de 30er jaren gekeken. Na de lunch heeft Nico ons rondgeleid tussen de A-Ford modellen en hij kan er uren over praten. Alle aanwezige A-Ford modellen zijn qua kleur, interieur en techniek originele oldtimers.
Verschillende carrosserievarianten van de A-Ford
De authentieke auto's zijn zowel in vierdeurs; coupé; roadster als cabriolet aanwezig en de auto’s zijn veelal uitgerust met bijzondere accessoires. Zo staat er ook een originele brandweerauto met alle toebehoren. Om een goed beeld van de dertiger jaren te geven zijn er ook foto’s en ander beeldmateriaal uit die tijd.
Leuk om te zien hoe een van onze regio leden (Peter Bok) een foto van een A-Ford waar zijn vader vroeger mee had gereden aan Nico overhandigde. Ook ging er volgens mij nog een miniatuurmodel van A-Ford over in andere handen. Het was weer prachtige regiobijeenkomst en de regio Veluwe wil Nico Bredenoord hartelijk danken voor het feit dat we een kijkje in zijn mooie museum mochten nemen. Jammer dat slechts 10 regioleden hier gebruik van hebben gemaakt.
Hans Nuis
Verslag regiobijeenkomst Regio Rijnmond 19 september 2012
Voor éénieder is de manier van verzamelen anders, zo ook voor wat je wilt gaan verzamelen. Ron Planken gaf 19 september in de regio Rijnmond een presentatie over het restaureren van modelauto’s. Ron kijkt op beurzen daar waar velen niet of nauwelijks kijken, onder de tafels. Dit omdat daar vaak modellen liggen die veelal gerestaureerd moeten gaan worden en ook omdat deze betaalbaar zijn. En als je het dan ook nog leuk vindt om te knutselen is dit de oplossing om een verzameling op te bouwen met veelal niet betaalbare Dinky’s en Corgi’s indien deze in mint staat zouden zijn geweest.
Diverse modellen kwamen aan bod, zo ook een Lamborghini Miura P 400 van Corgi, omgebouwd met de Golden Jack ophanging, dit omdat Ron er achter kwam dat de Lamborghini daar ooit op de plank klaar lag in de Golden jack uitvoering. Matchbox had zijn modellen inmiddels voorzien van Superfast assen om het model soepel te kunnen laten rijden. Corgi moest wel volgen in deze trend. Meerdere verbouwingen van andere modellen volgden, veelal zo origineel mogelijk gerestaureerd. Ook de kleuren worden zo goed mogelijk naar het origineel benaderd. Van de vele overige onderdelen maakte Ron zijn eigen zo genaamde code 3 creaties, schitterend en met zeer veel geduld gebouwd.
Foto’s van verbouwingen en restauraties zijn terug te vinden op de website www.diecastrestoration.co.uk
Kortom het was een prachtige avond met een goede en vooral gezellige opkomst.
Onze laatste avond wordt gehouden op dinsdag 27 november in Verkeerschool Nederveen Nieuwland Parc 502, 2952 DG Alblasserdam. Het onderwerp is nog niet bekend, maar de aanvang is om 20.00 uur.
Neem op onze avonden ook ruilmateriaal mee, het geeft de avond kleur en levert stof tot discussie! Info: www.namac.nl
Aad Millenaar (015-2120159) en Jaap van de Pol (06-10823521)
Dave Bentvelsen
Verslag regiobijeenkomst regio-oost 13 september 2012
Op 13 september j.l. waren we te gast bij de BetoncentraleTwenthe in Hengelo waar we werden ontvangen door Jan Jonker. Hij is er sinds 11 jaar wagenparkbeheerder nadat hij zelf eerder 28 jaar als chauffeur werkzaam was bij het bedrijf. Een interessante power-point presentatie gaf een goed beeld van het wagenpark van toen en nu en Jan wist er boeiend over te vertellen. Daarbij passeerden vele getallen de revue zoals, m³ inhoud, PK‘s, vier- zes- achtassers etc. etc. Het wagenpark bestaat voor het grootste deel uit het merk DAF met de mixeropbouw van het merk Mulder en Stetter. Vrachtautoliefhebbers, met name zij die geïnteresseerd zijn in het betonvervoer in allerlei varianten, werden op hun wenken bediend door de diverse mixers en pompen die te zien waren.
Vanzelfsprekend ontbraken enkele schaalmodellen niet. De Betoncentrale maakt deel uit van de AGAR Holding BV waaronder eveneens meerdere bedrijven zijn gevestigd ieder met eigen specificaties. Op de website www.betoncentrale.nl is veel informatie te vinden. Na de power-point presentatie namen we een kijkje in de loodsen waar na iedere werkdag de betonmixers worden gestald.
Indrukwekkend was een betonpomp die een reikwijdte heeft van ca. 58 meter. Die is overigens te koop. Een kleine demonstratie liet het geluid horen van de motor van een oudere mixer en een modernere exemplaar. Een groot verschil!
Verslag regiobijeenkomst Regio Veluwe 3 mei 2012
Op donderdagavond 3 mei waren we te gast bij Jaap Schröder in Harderwijk. GMC-vrachtwagens van het type CCKW vormden het thema van de avond. Als opwarmertje had Jaap gezorgd voor drie echte GMC’s voor zijn huis: een militaire mobiele werkplaats, een klassieke Netam kipper en een Franse bosbrandweerwagen.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Nadat elk van de drie chauffeurs wat over zijn wagen had verteld, kregen we binnen nog veel meer uitleg met dia’s en enkele historische filmpjes. Daaruit bleek dat tussen 1940 en 1945 ruim een half miljoen GMC’s zijn gebouwd voor de geallieerde legers. Na hun militaire carrière begonnen duizenden GMC’s in veel Europese landen aan een tweede leven als vrachtwagen, burgerkipper, draglinedrager, takel- of brandweerwagen. Jaap Schröder zijn eigen fascinatie begon begin jaren zestig overigens met GMC-kermiswagens voor zijn geboortehuis.
Na deze uitleg kregen we een uitgebreide kijk op zijn uitgebreide collectie van GMC schaalmodellen, waaronder ook zijn zelf gebouwde kermiswagens. Voor wie deze interessante en gezellige avond gemist heeft is alles nog eens na te lezen op www.gmccckw.nl. Naast de mooie opstelling van de 1:1 modellen buiten was dit ook weer eens een ouderwetse gezellige huiskamer bijeenkomst. Dank hiervoor aan Jaap; zijn echtgenote Yvonne voor het schenken van koffie met koek en een frisdrankje en als laatste natuurlijk ook aan de jongste telg voor het bedienen van de laptop. Begin september is het alweer onze laatste bijeenkomst van 2012. Deze wordt gehouden op 15 september bij het Ford museum in Beekbergen. Nadere informatie op de evenementenkalender van www.namac.nl of kijk eens op www.tullekensmolen.com
Hans Nuis
Verslag regiobijeenkomst regio Rijnmond 9 mei 2012
9 mei hadden we een presentatie van Digital Wheels door Ferry Dierckxsens. Ferry fotografeert al vele jaren en kan aardig putten uit zijn enorme bestand. Naar eigen zeggen staan daar 20.000 foto’s in. Deze avond liet Ferry 3 presentaties zien. ‘Gekke dingen voor het oplettende oog’. Schitterende presentaties met passende muziek eronder.
Bedankt namens alle bezoekers van de regio.
Neem op onze regioavonden ook ruilmateriaal mee, het geeft de avond kleur en levert stof voor discussie! Kijk regelmatig op de Namac-site, hierop zullen we zo veel mogelijk laten weten wat de thema’s voor de data zijn.
De eerst komende regioavonden:
Aad Millenaar (015-2120159) en Jaap van de Pol (06-10823521)
Verslag regiobijeenkomst regio Veluwe 12 april 2012
Het samenstellen van een programma voor de regio wordt steeds lastiger. Reden: de juiste activiteiten / adressen zijn steeds lastiger te vinden. Binnen de regio is echter een aantal vaste adressen waar we altijd terechtkunnen voor een soort van ‘huiskamerbijeenkomst’.
De regioleiding was bij het samenstellen van het programma gezien het aanbod aan activiteiten er dan ook van uitgegaan om een van de adressen op de agenda te plaatsen. Donderdag 12 april was het zover, dan zou een bezoek worden gebracht aan een verzamelaar in de regio. In verband met de privacy was het adres niet op de website en AIM geplaatst, maar een e-mail naar Jan van den Bor of Hans Nuis was voldoende. Op de bewuste avond waren er slechts twee mensen die zich hadden opgegeven. Inclusief Jan en ondergetekende waren er dus zegge en schrijven vier mensen uit de regio aanwezig. Het is niet duidelijk of de tijd tussen deze activiteit en de voorgaande te kort is geweest. Wie het weet mag het zeggen, want daar houden we als regioleiding dan rekening mee.
Mooi opgestelde vitrinekasten met een geweldige verzameling aan miniatuurauto’s. Oude Norev modellen; een deel van de Dinky Collection; HY busjes; DKW modellen etc. Teveel om op te noemen en je moet het echt met je eigen ogen gezien hebben.
Het was er echter zeer gezellig; om 20.00 uur ontvangst met koffie en koek, een praatje om wat bij te kletsen en vervolgens hebben we ruim twee uur in de kelderruimte rondgekeken om tegen ca. 22.45 voldaan huiswaarts te keren. Degenen die niet geweest zijn, hebben een prachtige verzameling gemist, maar we houden dit adres aan voor een volgend jaar en misschien bent u dan wel van de partij.
Van rechts naar links: Harry Brouwer (de trotse bezitter); Tom van der Veen; Jan van den Bor en Hans Nuis. Wilco Pot, in dit geval de fotograaf, was ook aanwezig.
Ik wil u nog even attent maken op een avond GMC; deze regioavond wordt gehouden op donderdag 3 mei in Harderwijk. Ook voor deze avond dient u zich aan te melden op een van de volgende adressen: Jan van den Bor (j.vandebor@chello.nl) of Hans Nuis (j.nuis@kpnplanet.nl)
Hans Nuis
Verslag regiobijeenkomst regio Veluwe 24 maart 2012
Zaterdag 24 maart was een schitterende dag; een temperatuur van rond de 18 graden en dat terwijl nog maart was. Op die zaterdag van 24 maart stond er een bezoek van de regio Veluwe gepland bij van Ravenhorst carrosseriebouw en de Bakker Bedrijfswagen Groep beiden gevestigd op het industrieterrein de Harselaar in Barneveld. De opkomst was met ca. 12 personen normaal voor de regio Veluwe.
Om 10.00 was de ontvangst bij carrosseriebouw van Ravenhorst waar na een kop koffie met overheerlijke Barnevelder spritsen er een interessant verhaal volgde over het LZV (Langere en Zwaardere Vrachtwagencombinatie) vervoer dat enthousiast gepresenteerd werd door Dick van Ravenhorst. Een LZV is maximaal 25,25 meter lang en 60 ton zwaar, terwijl een gewone vrachtwagen maximaal 18,75 lang is en in Nederland maximaal 50 ton zwaar mag zijn. Onderstaand een aantal voorbeelden van de meest voor de hand liggende LZV configuraties:
Omdat het brandstofverbruik echter nauwelijks stijgt treed er een besparing in de brandstof op van 4 tot 30%. Een belangrijk voordeel maar er zijn ook nadelen want een LZV kent zijn beperkingen; er is speciale regelgeving; het rijden in Europa is niet mogelijk en de chauffeur dient een speciale opleiding te volgen om met een dergelijk gevaarte op het Nederlandse wegennet te rijden. Plaatje van een echte cofiguratie, waarin een aantal leden de sfeer konden proeven door een ritje over het industrieterrein mee te rijden. Na terugkeer werd het gevaarte moeiteloos achteruit ingeparkeerd.
Na de duidelijke uiteenzetting over het LZV kregen we nog een uitgebreide rondleiding in het bedrijf van Ravenhorst, waar op dat moment minimaal 2 onderstellen gereed lagen voor opbouw van een LZV voertuig. Tevens waren er twee voertuigen reeds voorzien van een opbouw en cabine.
Overzichtfoto’s van de fabricagehal waar een aantal onderstellen gereed lagen voor opbouw en een voertuig waarvan de opbouw in een wat verder stadium was.
Vervolgens zijn we opgetogen richting de Bakker Bedrijfswagen Groep gegaan en ook daar was bij aankomst koffie! De Bakker Groep heeft 4 vestigingen, waar ca. 125 mensen werkzaam zijn. De belangrijkste taak van het bedrijf is de Internationale Truck Service en tevens vervult het bedrijf een taak in de vorm van chassis reparatie; truck verhuur; APK; onderdelen verkoop en tachograaf reparatie. Van Jan Wout kregen we een complete uiteenzetting omtrent het gebruik en nut van de tachograaf.
Heel belangrijk hierbij is de rij- en rusttijden wet van Verkeer en Waterstaat. De belangrijkste onderdelen binnen de wet zijn:
Aandachtige luisteraars bij de presentatie over de tachograaf.
Er zijn een 4 tal groepen betrokken bij de tachograaf. Deze groepen zijn: de fleetowners / eigenaren; de installateurs; de controlerende instanties en tot slot de chauffeurs. Naast de kennis van over de rij- en rusttijden wet dient de chauffeur ook alles te weten van de tachograaf. Het gaat hierbij: de landcode aan begin en einde invullen; alle activiteiten buiten het rijden invoeren; gegevens van de laatste 28 dagen beschikbaar hebben en altijd in staat zijn om op elk moment prints te maken.
De gegevens opslag is uitgebreid:
Net als bij het LZV hebben we hier ook te maken met een uitgebreide regelgeving. Regelgeving die vanwege de toename in het internationale verkeer uitmate nuttig is en noodzakelijk is.Er zijn in deze wereld nog steeds mensen die door het gebruik van een magneet de wet proberen te ontduiken maar door al de technische apparatuur en de uitgebreide regelgeving wordt dat steeds minder mogelijk. Het interessante verhaal bij Bakker werd afgesloten met een prima lunch om vervolgens nog een uitgebreide rondleiding te krijgen. Dat een aantal leden deskundig zijn toont het lid Tom van der Veen hier. Hij denkt diep na over het gezegde “wat de bout is voor een moer, dat is de Zetor voor een boer”
De bedrijfsbezoeken aan van Ravenhorst Carrosseriebouw en de Bakker Bedrijfswagen Groep waren zeer interessant en datgene wat gepresenteerd werd was ook niet alledaags en zeer leerzaam om te horen. De regio Veluwe wil de bedrijfsleiding van beide bedrijven dan ook nogmaals bedanken voor hun tijd om ons wat meer wegwijs te maken in hun wereld. Kortom: misschien komt de regio Veluwe over een kleine 8 jaar nog wel een keer terug.
Langs deze weg willen wij onze leden nog even attenderen op de bijeenkomst van donderdag 12 april. Dit is een bijeenkomst bij een van de leden in de regio en wanneer u wilt komen dan graag even een e-mail naar het volgende adres: j.nuis@kpnplanet.nl
Hans Nuis
Verslag regiobijeenkomst regio-oost 16 maart 2012
Over het aantal belangstellenden op onze tweede regiobijeenkomst van dit jaar op 16 maart j.l. valt niet te klagen. Langzamerhand kunnen we op de “vaste kern” rekenen die tegenwoordig aanwezig is. Fokko Dijkstra wist een aantrekkelijke locatie te vinden.
We waren te gast bij restauratiebedrijf Auto Blanco Classica in Oldenzaal waar eigenaar Joop van der Wege eerst iets vertelde over het ontstaan van het bedrijf. Ongeveer 20 jaar geleden werd de start gemaakt zonder te beschikken over voldoende geld. Vandaar de naam Auto Blanco. In eerste instantie werden vooral klassiekers, Lancia, Alfa Romeo en van Engelse makelij gerestaureerd. De meeste auto’s die Joop heeft gerestaureerd en verkocht komen uit Zwitserland of Italië. Het restaureren van Landrovers is op dit moment een voorname bezigheid is. Contacten met de importeur hebben ertoe geleid dat thans ook nieuwe Landrovers kunnen worden geleverd. Er zijn ook nauwe betrekkingen met Landrover dealer Kimman in Haarlem, zodat ook de service aan de nieuwe auto’s is gegarandeerd.
Bij binnenkomst in de eerste hal was de voorliefde voor Engelse auto’s duidelijk merkbaar. (leuke woordspeling overigens!) Aan de aanwezigheid van enkele Jaguars, MGB’s en een Triumph Spitfire was dat goed te zien.
In de werkplaats staat een Landrover in opbouwfase.
Ook aan een MGB-Z wordt volop gewerkt. Ook troffen we daar een zeldzame Plymouth Valiant uit 1962 aan en een Innocenti Spider S uit 1964 met zowaar een origineel Nederlands kenteken. Verder nog vermeldenswaardig een Jensen Interceptor. Joop is privé al geruime tijd bezig met de restauratie van een MG TD uit de vroege jaren vijftig.
Enkele deelnemers met technisch inzicht stelden vragen aan Joop die hij zonder aarzeling kon beantwoorden. Daarbij kwamen vragen naar voren die schrijver dezes “te boven” gaan.
Her en der stonden groepjes geïnteresseerden ontspannen te discuseren over onze voorliefde voor auto’s en alles wat ermee samenhangt.
De foto’s geven een beeld van deze zeer geslaagde regioavond.
Fokko Dijkstra/Tom Brinkhuis
Verslag regiobijeenkomst Alblasserdam 6 maart 2012
Een mooie combinatie. Wij de hobby met vrachtvervoer in het klein en verkeersschool Nederveen gaf uitleg op eigen locatie over de rijopleidingen nu en over de huidige regels van het verkeer met betrekking op Transport en Logistiek.
Binnen de EEG heet het voormalige chauffeursdiploma tegenwoordig: De Europese regel vakbekwaamheid.
Het was Ferdy van Well, die als mede-eigenaar van verkeersschool Nederveen, het woord deed.
‘Ferdy bedankt, het was een interessante avond en we weten meteen weer even wat we wel en niet kunnen/mogen met ons huidige rijbewijzen.’
Opa Cor kwam wel regelmatig in beeld of mondeling aan bod, maar Ferdy zal wel niet geweten hebben wat een Eijsink met 98 cc überhaupt is… maar dat weet wel als je al 75 jaar jong bent…
Aad Millenaar
Jaap van de Pol
Dave Bentvelsen
Verslag regiobijeenkomst regio-oost 19 januari 2012
Een regiobijeenkomst staat meestal in het teken van een bepaald thema. Dat thema was op 19 januari j.l. Datsun. Even terzijde: Datsun werd later Nissan.
Wij waren met 20 belangstellenden op bezoek bij autobedrijf Manenschijn in Daarle. In een autoblaadje werd gemeld dat Jan Manenschijn een klein particulier automuseumpje bezit met ca. 50 Datsuns uit de beginperiode. Voor een regiobijeenkomst is dit een prima locatie en Jan was gaarne bereid een vrije avond beschikbaar te stellen voor de Namac.
Het museumpje is gevestigd in een deel van een voormalige school en is later uitgebouwd met een gedeelte waarin voornamelijk Datsuns uit de beginperiode staan opgesteld. In een sfeervol voormalig klaslokaal, dat nu is ingericht als ontmoetingsruimte, bekeken we onder het genot van koffie en een plak traditionele Twentse krentenwegge eerst naar een serie dia’s die Namac lid H. de Haan uit Meppel had meegebracht. Opmerkelijk was, dat bij het zien van een bepaalde dia, er in het gezelschap enkele mensen waren die gelijk konden zeggen om welk type Datsun het gaat, het bouwjaar, cilinderinhoud, pk’s etc.etc..
Na de diashow begon de rondleiding door het gebouw.
Er waren enkele vertrekken waarin duidelijk te zien was dat het een voormalig schoolgebouw was. Schoolplaten aan de muur herinneren aan vroegere tijden.
De eerste Datsun van de vader van Jan troffen we aan in een vertrek en hij leek nog als nieuw.
In de showroom, waar vele Nissan occasions staan voor de verkoop, staat in een hoek een servicewagen.
In het bijgebouwde deel van het pand staan diverse Datsuns waarover Jan interessant kon vertellen.
Tussen alle personenwagens ook nog een Datsun Pick-up voorzien van Austin motor.
Aan de wand prachtige geëmailleerde borden.
Aan het einde van de avond hoorde ik dat iedereen het een geslaagde avond vond. Wie geïnteresseerd is en graag het museumpje eens wil bekijken kan informatie vinden op: www.manenschijn.nl
Tom Brinkhuis
![]() |