Het onderwerp, Auto’s op Cuba, kwam op deze laatste regioavond van het jaar aan de orde. Een presentatie in de vorm van dia’s vertoond met een echte diaprojector en een scherm. Gewoon lekker ouderwets; geen digitale apparaten zoals een laptop of een beamer en het ging allemaal heel voorspoedig.
Bij de presentatie die werd gegeven door Max Derrez waren 10 regioleden aanwezig waaronder een drietal leden van regio Oost. Het was een erg gezellige avond die na afloop van de presentatie nog ca. ¾ uur voortduurde omdat alle regioleden gezellig bleven napraten. Er was namelijk nog genoeg stof naar aanleiding van alle beelden, maar er waren ook boeken en modellen.
De beelden die op de dia’s verschenen waren veelal van Amerikaanse makelij zoals Buick; Chevrolet en Ford modellen. Maar ook een echte Kaiser kwam op een dia voorbij; dat is een auto die ooit nog in Nederland te Rotterdam door NEKAF werd geassembleerd. De levensstandaard op Cuba is erg laag en in de periode dat Max is geweest waren de auto’s niet altijd even toonbaar. Auto’s bestonden toen vaak uit onderdelen van meerdere auto’s en van twee of soms drie auto’s werd een auto gemaakt. Bovendien zijn accu’s en banden vrijwel niet verkrijgbaar en de voertuigen staan soms jarenlang op een en dezelfde plek op straat. Winkels met modellen treft je daar niet aan en als je een winkel aantreft dan staan er een groot aantal dezelfde modellen uitgestald. Kortom: weinig tot geen keuze.
Het zijn niet alleen auto’s van Amerikaanse makelij, maar er waren echter ook producten van Russische- (motorfiets) en zelfs van Oost Duitse bodem. De producten uit het Oostblok zijn daar terecht gekomen door de verwantschap tussen Cuba en Oostblok op politiek gebied. Max wist zelfs te vertellen dat er nog mensen uit de voormalige DDR wonen. Het Cuba van nu vertoond wel enige tekenen van verbetering en zo wordt bijvoorbeeld binnen een aantal jaren het systeem van twee munteenheden afgeschaft en uit het fotoboek van Otto bleek dat de auto’s die er nu rijden van een veel betere kwaliteit zijn, maar de levensstandaard blijft in vergelijking met West Europa voor verbetering vatbaar.
Iets wat we u niet kunnen onthouden is het programma van de regio Veluwe voor 2014:
Donderdag 6 februari
Verhalen over Ford door Rein Reuter Locatie: A-Ford museum de Tullekensmolen aan de Tullekensmolenweg 33 in Beekbergen. Kijk voor meer informatie op de website www.tullekensmolen.com
Zaterdag 22 maart
Een bedrijfsbezoek aan van der Molen Automobielen. Dit is een activiteit waarvoor u zich wel dient op te geven. Dit kan uiterlijk tot 7 maart bij Jan van den Bor (j.vandebor@chello.nl) of Hans Nuis (j.nuis@kpnplanet.nl) en u ontvangt dan van ons het juiste adres.
Donderdag 24 april
Een verhaal over het bouwen van Amerikaanse bouwdozen door Gerrit Inthorn Locatie: Estrado; Parkweg 3 in Harderwijk Kijk voor meer informatie op de website van het Estrado: www.estrado.nl
Zaterdag 17 mei
Een bedrijfsbezoek aan Heuvel Motor Sport, Handelsweg 7, Barneveld. Wilt u meer horen en zien over de ins en outs rondom de rally wereld meld u dan voor 10 mei aan Han Peterkamp (hpeterkamp@gmail.com) Kijk voor meer informatie eens op www.heuvel-motorsport.com
Donderdag 4 september
Een avond bij een Ford verzamelaar Locatie: deze wordt in verband met de privacy op een later tijdstip bekend gemaakt. Opgeven kan uiterlijk tot 28 augustus bij Jan van den Bor (j.vandebor@chello.nl) of Hans Nuis (j.nuis@kpnplanet.nl) en u ontvangt dan van ons het juiste adres.
Zaterdag 11 oktober
Een bezoek aan een Scania Vabis verzameling Locatie: deze wordt in verband met de privacy op een later tijdstip bekend gemaakt. Opgeven kan uiterlijk tot 2 oktober bij Jan van den Bor (j.vandebor@chello.nl) of Hans Nuis (j.nuis@kpnplanet.nl) en u ontvangt dan van ons het juiste adres.
Donderdag 6 november
Het maken van een website voor verzamelaars door Wim Kuykhoven Locatie: Wijkcentrum de Stolp; Violierenplein 101 in Apeldoorn
Wij wensen alle leden van de NAMAC mooie Kerst dagen; een goede jaarwisseling en een gezond 2014 met veel mooie verzameldagen!
Hans Nuis
Aanleiding voor het bezoek op 14 september aan ELBO bus was een gesprek met Martyn Besselsen, directeur van ELBO bus, op een zeer regenachtige zondag op het concours d’Elégance 2012 te Apeldoorn in de prachtige 1947 GMC Greyhound Silverside bus.
Foto: Hendrik Jan Bakker genomen tijdens het Concours d’Elégance 2012 in Apeldoorn
Na ontvangst met koffie en koek kregen we een zeer enthousiast praatje van de heer Besselsen met achtergrond informatie over het ontstaan van de firma ELBO.
De bus behoort tot het bedrijf ELBO, een bedrijf dat in 1946 door ene meer Leo Hooijmans is opgericht en de afkorting betekende toen: Eerste Leidschendamse Bus Onderneming.
In 1970 werd het bedrijf echter overgenomen door de heer Besselsen van Kinderoord de Schaarshoek in Heino voor het halen en brengen van groepen kinderen maar dit vakantiepark. De naam ELBO bleef behouden en voor de grap is toen op een oldtimerbus de afkorting de Enige Leuke Bus Onderneming aangebracht.
Naast een 15 tal touringcars bezit het bedrijf ook nog 7 Greyhound bussen uit Amerika, waaronder de al afgebeelde prachtig gerestaureerde 1947 GMC Greyhound Silverside.
Een deel van 15 touringcars van ELBO bus
In ruil voor meerdere busonderstellen kreeg ELBO bus een aantal bussen vanuit Cyprus.
Rechtsgestuurde bussen van het merk Bedford, want Cyprus is tenslotte een Engelse kolonie geweest. Het wagenpark van ELBO is ondertussen een vloot van bussen die voor veel bijzondere doeleinden kan worden ingezet.
Van de bekende gele “Schoolbus” staan er enkele gereed die veelal voor schoolreisjes worden ingezet. Ondanks de druilerige regen die viel was het toch mogelijk om redelijke mooie foto’s worden gemaakt.
Voordeel van het bedrijfsbezoek bij ELBO was dat je overal in en aan mag zitten. Eén van de deelnemers kroop dan ook achter het stuur van een Greyhound bus. Is dit in zijn vrije tijd wellicht een toekomstige chauffeur? Maar dan moet er wel eerst een groot rijbewijs worden gehaald!
In een nabijgelegen hal staan nog een aantal Greyhound bussen en om daar te komen werd er een ritje met een van de schoolbussen gemaakt.
Een Greyhound model dat nog niet zo lang geleden aan de collectie is toegevoegd. Het heeft nogal wat voeten in aarde gehad om dit model naar Heino te halen. De bus wisselde van eigenaar en vervolgens steeg de prijs, maar uiteindelijk kwam de bus toch weer in handen van de eerste eigenaar waarmee het uiteindelijk mogelijk was om zaken te doen. Na aankoop kwam de bus vervolgens aan in Zeebrugge, maar volgens zeggen waren de papieren niet juist en werd de bus verscheept naar Portugal. Na veel telefoonverkeer is de bus uiteindelijk in Heino terecht gekomen. Er moet echter nog wel het nodige aan gebeuren.
Dat er naast busmodellen ook prominente leden van de regio Veluwe aanwezig waren bewijst het volgende plaatje wel.
In een andere hal staan enkele replica’s: de Asquith Mascot gebaseerd op een Ford-B, de Red Fleur de Lys gebaseerd op een Ford-T en een Ford model –A die in 1997 is gemaakt in een oplage van 10.000 stuks voor de Ford dealers in Amerika.
Ook bij ELBO bus is er aandacht voor miniatuurmodellen waaronder een model van een Greyhound bus in geschat schaal 1:12 dat geheel van gips is gemaakt. Anekdote is dat bij het uitpakken van het model de doos op de kop werd gehouden en het model in stukken brak. Ondertussen is het model weer geheel gerestaureerd en staat te pronken in de kast.
Naast de “vaste kern” bezoekers was zelfs een NAMAC lid met echtgenote uit Maasdijk aanwezig. Dit NAMAC lid werkte vroeger in een garage die naast ELBO in Leidschendam gevestigd was en was erg geïnteresseerd hoe het nu met ELBO gaat. Deze regio bijeenkomst bij ELBO busin Heino was wederom een succes voor de regio Veluwe en Oost. Leden die niet geweest zijn hebben een gezellige bijeenkomst op een prachtige locatie gemist met een uitzonderlijke verzameling bussen gemist.
Helemaal links de heer Besselsen senior en 2e van links Martyn Besselsen tijdens de uitleg over een soort van botsauto die in de buurt van Teuge op een baan heeft dienst gedaan.
Onder dankzegging en overhandiging van enkele NAMAC herinneringen werd het bedrijfsbezoek na bijna 3 uur enthousiast afgesloten. Familie Besselsen nogmaals hartelijk bedankt voor de gastvrijheid.
Hans Nuis
Vervolgens ging de rit van start en werden wij uitgenodigd om in de MG Metro de rit mee te maken. Wat een verrassing! De rit eindigde in de buurt van Kampen waar we bij een restauratiebedrijf met circa 80 auto’s met koffie werden ontvangen. Na de rondleiding zijn we vervolgens voldaan richting Welsum gereden om daar weer in onze eigen auto te stappen om huiswaarts te gaan. Een zeer geslaagde avond!
Hans Nuis
Verslag regiobijeenkomst Regio Oost, 6 juni 2013, in Twenterand (voorheen Vriezenveen)
Tom Brinkhuis
Verslag regiobijeenkomst Regio Veluwe, 1 juni 2013, in Beekbergen
Zaterdag, 1 juni, heeft de regio Veluwe in het kader van het 30 jarig bestaan een barbecue georganiseerd in het A-Ford museum de Tullekensmolen te Beekbergen. Het was ondanks het wat mindere weer reuze gezellig. Bijgaand een aantal foto's die een goede impressie geven van het gebeuren.
Hans Nuis
Verslag regiobijeenkomst Regio Veluwe, 6 april 2013, in Barneveld
De regiobijeenkomst van 6 april was een gecombineerd bedrijfsbezoek aan Van Reenen en Amerongen Kamphuis in Barneveld. Met de bijeenkomst in 2012 bij van Maanen in Barneveld nog in het achterhoofd zijn we op zaterdag 6 april bij twee Barnevelder transportbedrijven op bezoek geweest. Dit bezoek overtrof onze stoutste verwachtingen. Het bezoek aan van Maanen in was al top, maar deze regio ochtend was ook echt super! Een bezoekersaantal van 36 overtrof echt alle verwachtingen; met als klap op de vuurpijl bezoekers / leden vanuit het hoge Noorden en het diepe Zuiden. Misschien waren het zelfs wel meer leden, want er stonden volgens zeggen een aantal mensen niet op de lijst. Dat mocht echter de pret niet drukken, want hoe meer zielen hoe meer vreugd. De start was bij Van Reenen aan de Energieweg in Barneveld
Van Reenen is een bedrijf dat al bijna een eeuw bestaat en daarmee een van de oudste transportbedrijven van Nederland is. De eerste eigenaar genaamd Willem Rijken had in zijn trouwakte van 1917 vermeld staan vrachtrijder van beroep te zijn. Het bedrijf werd verschillende keren doorverkocht en uiteindelijk werd vlak na het begin van de 2e Wereldoorlog de familie van Reenen de eigenaar. Op dat moment reed er bij de firma een Oldsmobile die gezien de schaarste aan brandstof was voorzien van een houtgasgenerator. In de wagen werd hout gestookt, waardoor gas vrij kwam wat vervolgens als brandstof werd gebruikt. Het stookhout werd op het dak van de auto vervoerd.
In 1960 werd de eerste DAF Torpedo aangeschaft, dit model is nog steeds eigendom van Van Reenen en vormt ondertussen samen met de DAF A 1900 een waar collectors items. Beide modellen zijn echte ‘schoonheden’ en waren voor de deur geparkeerd.
De 1e DAF Torpedo truck van de firma Van Reenen
Een DAF A 1800 eveneens de firma Van Reenen
Vanaf dat moment is het snel gegaan en inmiddels rijden er meer dan 100 trucks waarbij de bedrijfsvoering zich richt op Transport – Warehouse – Verhuizing. De bedrijfsonderdelen Transport en Warehouse wordt uigevoerd voor een groot aantal branches; Verhuizing wordt uitgevoerd voor de particuliere en zakelijke markt. Dit alles wordt gedaan met de meer dan 100 trucks en 160 medewerkers.
Na de druk bezochte presentatie werd om een goede rondeleiding mogelijk te maken de groep van ruim 35 personen in tweeën gesplitst. Op die manier kregen we een zeer goede indruk van de wijze waarop een gerenommeerd transportbedrijf als van Reenen wordt geleid.
Allemaal geïnteresseerden met een luisterend oor voor de presentatie van Aart Hooijer.
Dat planning hierbij een uitermate belangrijk middel is moge duidelijk zijn. Maar naast planning is het wagenpark en technische hulpmiddelen van het grootste belang. Om vervoer van de pallets te vergemakkelijken wordt gebruik gemaakt van een groot aantal handige pompwagens.
Overzicht van het overweldigende wagenpark! Allemaal in de identieke geel - rode kleuren.
De wagens zijn door deze identieke vormgeving heel herkenbaar op de weg aanwezig. Iets wat de laatste jaren wel is aangepast, dat is het logo.
Links het oude en rechts het nieuwe logo.
![]() |
![]() |
Zeker transportondernemers zijn natuurlijk in eerste instantie tros op de eigen modellen en laten dit ook graag zien in vitrines die in kantoor ruimtes staan opgesteld.
Een prachtig model geheel gebouwd van hout door een voormalig werknemer van de firma Van Reenen. Tot slot kwam ik op het terrein tot de ontdekking dat Wilco ook accu’s produceert en doorverkoopt.
Na deze zeer geslaagde rondleiding bij van Reenen vertrok het gehele gezelschap NAMAC leden westwaarts om een paar kilometer verderop een bezoek te brengen aan het transportbedrijf Amerongen Kamphuis.
Het familiebedrijf Kamphuis is opgericht in 1950 en telt ca. 55 wagens met 70 medewerkers. Verder beschikt het bedrijf over een vrieshuis met een capaciteit van 4.000 ton. Het in 1940 opgerichte van Amerongen telt ca. 100 trekkers en 140 medewerkers en was in de jaren negentig onderdeel van Internatio – Müller, waarna het werd verzelfstandigd.
Dat Kamphuis een familiebedrijf is valt te merken aan de sfeer; mensen hebben plezier in hun werk en men hoeft niet de grootste te zijn. Beide bedrijven bestaan al sinds halverwege de vorige eeuw, waarbij Kamphuis van oudsher gericht is op koeltransport. Omdat beide bedrijven zich gespecialiseerd hadden in het vervoer van voedselproducten met beiden als belangrijkste werkgebied Duitsland; Oostenrijk en Zwitserland zijn beide bedrijven eind 2004 een fusie aangegaan. Ondertussen is eind 2010 de firma Simon Laan toegevoegd aan het bedrijf.
Na een uitstekende lunch met broodjes een bal gehakt; melk of karnemelk werden we weer in twee groepen gesplitst voor een interessante rondleiding over het terrein.
In tegenstelling tot de uniformiteit bij van Reenen in het wagenpark houden de auto’s die bij Amerongen Kamhuis rijden de eigen vertrouwde huiskleur om zo de eigen identiteit van de bedrijven te behouden.
Net als bij van Reenen waren ook hier een aantal prachtige oldtimers voor de deur geparkeerd. Bij van Reenen waren het DAF modellen hier waren het oldtimers van het merk Büssing.
De twee prachtige Magirus Deutz oldtimers van de firma Van Maanen uit Barneveld waren ook de gehele dag bij het evenement aanwezig.
De NAMAC is en blijft natuurlijk een modellenclub en een van de mensen werkzaam bij de firma Van Reenen heeft in de bedrijfshal bij Amerongen Kamphuis zijn bouwkunsten laten zien. Het zag er werkelijk fantastisch uit!
Met dank aan Han voor het leggen voor het contact; dank aan de heren Aart Hooier en Jan Kamphuis voor het geven van de duidelijke presentatie; de pennen; het schrijfblok en een model. Natuurlijk willen wij ook alle mensen die wij niet van naam kennen, maar werkzaam zijn bij een van deze bedrijven danken voor hun inzet om dit bezoek voor ons mogelijk te maken. Het was in een woord SUPER!
Veel verzamelaarsgroeten
Hans Nuis
Voor de regiobijeenkomst op 14 maart j.l. bij carrosseriebedrijf Huiskamp in Winterswijk, waar rouwtransporauto’s worden gemaakt, waren ruim 20 belangstellenden. Enkele leden uit o.a. Brabant, Nederhorst den Berg en Apeldoorn hadden er een lange reis voor over.
Dhr. Legters vertelde over het bedrijf dat in 1985 werd overgenomen van de oorspronkelijke eigenaar. Per jaar worden er ca. 60 rouwtransportauto’s gemaakt. Een basismodel van b.v. Mercedes wordt grotendeels ontmanteld en vervolgens naar wens van de opdrachtgever weer opgebouwd.
Die opdrachtgevers komen uit diverse Europese landen en zelfs uit Thailand. Op de ontwerpafdeling worden tekeningen gemaakt waarna in de productiehal wordt begonnen met de bouw van een nieuwe auto.
De ca. 40 personeelsleden hebben elk speciale kennis en vaardigheid. Door de goede samenwerking duurt de bouw van een auto tussen de 4 en 6 maanden. De vele specifieke onderdelen worden voornamelijk in eigen werkplaats gemaakt.
Tijdens de rondleiding door de werkplaats kregen we een goede indruk van de fabricage van een rouwauto. De foto’s geven hiervan een beeld. Rond 22.00 uur werd de bijeenkomst, na overhandiging van enkele Namac attenties, afgesloten. Er kan worden teruggekeken op een zeer geslaagde bijeenkomst.
Op donderdag 21 februari was er weer eens een ouderwetse huiskamerbijeenkomst. We waren in dit geval te gast bij Willem Kruijer en Janette Ouwinga voor het bijwonen van de presentatie 'Kermistransport in het groot en in het klein'
We hebben beiden in 2002 meegedaan aan de tentoonstelling 'Vroemmm' in Zutphen en het is leuk dat vorig jaar op een GMC avond in Harderwijk het contact is ontstaan voor het organiseren van deze bijeenkomst. Na het vaststellen van de datum kwamen we snel tot zaken en Willem stuurde mij direct een mail met de vraag of we het leuk zouden vinden om dit, mede vanwege de kwetsbaarheid van de schaalmodellen, in de vorm van een soort van huiskamerbijeenkomst te doen. Op deze vraag hebben we vanuit de regio Veluwe direct een positieve reactie gestuurd en op 21 februari was het zover.
Na ontvangst met koffie en koek kregen we in de huiskamer van Willem en Janette een presentatie te zien waarin onder andere het transport van de jaren 60 tot heden werd getoond. Een van de eerste beelden was een foto uit de begin 60-er jaren met een zweefmolen op een kermis in Groningen. Op deze kermis is Willem als 7 jarig jochie met het virus van kermistransport ‘besmet’ geraakt. Het ging hem niet direct om de attracties waar de kermis bezoekers gebruik van maken, maar meer om het geronk van de vrachtwagen combinaties en het af en aan rijden van de imposante GMC of DAF combinaties. Dit resulteert heden ten dage in het geheel zelf bouwen van prachtige combinaties met klassieke woonwagens in schaal 1:50. De gebouwde modellen waren op de foto voorzien van een slim in elkaar geknutseld diorama waardoor het net lijkt alsof de auto in het echte straatbeeld staat. Ook in Engeland vormt het Kermistransport nog steeds een belangrijk onderdeel van Oldtimerevenementen. De Dorset Steam Fair is daar onder andere een goed voorbeeld van en omdat Willem vanwege werkzaamheden nog weleens in Engeland vertoeft kan het een met het ander worden gecombineerd.
In de woonkamer stond tevens een prachtige showtafel met schaalmodellen opgesteld en het is werkelijk een genot om naar dit soort unieke modellen te kijken. Geheel zelf gebouwd tot aan de teksten op de cabines en de gondels van de Break Dance toe. Modellen worden gebouwd met het materiaal styreen, maar er wordt ook weleens een Miho kit door midden gezaagd. De teksten op de cabines zijn gemaakt van minuscule stickertjes en voor de gondels is een mal gemaakt. Het touw waarmee het zeil van de huif wordt vastgemaakt is van zeer dun garen. Goede ogen en een vaste hand zijn een vereiste voor het maken van dit soort modellen. Ondertussen schrijft Willem ook artikelen voor het blad ”De Kermisgids” dit is het magazine voor de kermisbranche.
Het is voor dit regiobericht allemaal teveel om te beschrijven maar mensen die nog eens willen genieten moeten zeker het artikel in Auto in Miniatuur 05/12 eens goed lezen of de website http://www.historisch-kermistransport.nl/miniatuur/01.html eens raadplegen.
Het aantal personen dat aanwezig kon zijn was 15 en we hebben het maximale bereikt want er waren die avond 15 personen aanwezig! Dank aan Willem en Janette voor deze interessante en zeer gezellige regioavond! Het was een zeer geslaagde avond waar 17 mensen met plezier op terugkijken.
Hans Nuis
![]() |