Regioverslag bijeenkomst, regio-Rijnmond, 25 november
Op 25 november kregen we een reisverslag van Jan Jaap Verweij. Samen met zijn vrouw en twee kinderen zijn zij in 2013 voor 6 maanden naar Canada en voor 3 maanden naar Amerika geweest. Nee, niet met het vliegtuig, maar met een Scania Camper, welke is verscheept van Antwerpen naar Halifax, Nova Scotia, Canada.
Jan-Jaap heeft van 2000-2007 als eigen rijder gewerkt, nadat hij door een oom gevraagd is om in de vennootschap straatmeubilair te verkopen, dit heeft hij 7 jaar gedaan. Omdat hij de trekker nog had staan en het idee had om nog eens een grote reis te gaan maken is hij uiteindelijk gestopt met het straatmeubilair en is de grote reis gaan voorbereiden, een voorbereiding van 9 maanden!. Omdat de trekker niet groot genoeg was om 8 maanden in te vertoeven, heeft J.J. in 2011 een 22 jaar oude trailer gekocht en deze helemaal naar wens omgebouwd tot een heuse camper, inclusief garage voor zijn Mercedes.
Zij hebben Canada gezien van Oost naar West en ook Amerika is deels bezocht. Zij hebben met hun truck en trailer op verschillende shows gestaan en J.J. is naar een aantal autoshows geweest, waaronder de SEMA show in Las Vegas.
Kort na de reis is Jan Jaap begonnen bij Truckstar en ook heeft hij zijn eigen importbedrijf ‘Go in Style.nl’. op poten gezet. Zie www.scaniainamerika.nl
Jan Jaap en Larissa, hartelijk dank voor de interessante, leuke en zeer gezellige avond.
Jaap van de Pol en Dave Bentvelsen
Regioverslag bijeenkomst, regio-Veluwe, 27 november
Donderdag 27 november was de laatste regioavond voor het jaar 2014. Het onderwerp van die avond was een presentatie gegeven door Wim Kuijkhoven over het “maken / ontwikkelen van een website voor verzamelaars”. Een interessant onderwerp in de tijd waarin het Internet gebeuren niet stil staat en jammer dat er dan slechts 3 regio leden op afkomen. Met 3 regiobestuurders waren we dus in totaal met 6 mensen. Soms vraag je je echt af waarvoor je het doet?
De vraag die Wim zich gesteld had bij het maken van de website was: eerst denken of eerst doen?
Vraag was voor Wim wat wil ik ermee? Het ging in eerste instantie om het beheren van zijn eigen verzameling en Wim had nog zeker niet aan een website gedacht. Gestart werd met het inventariseren van fabrikant; nummer; serie; doos; kleur; type en bouwjaar. In eerste instantie werd Excell gebruikt maar omdat daar weinig sorteer mogelijkheden in zitten werd al snel de wisseling naar Acces gemaakt.
Ook werd al snel aan het ontwerp van de inventarisatie toegevoegd: wat zoek ik nog?
Onderweg werden de nodige hobbels genomen; een lastige hobbel was de niet consistente invoer van gegevens. Catalogi zijn daarbij een mooi hulpmiddel en daar heeft Wim dan ook veel gebruik van gemaakt. Op een gegeven moment ontdekte Wim dat het mooi was om zijn eigen verzameling in een database te hebben maar dat het nog veel mooier was om dit te delen met anderen en samen de index te beheren. Dit betekende dat de database in een keer van ca. 750 naar 10,000 modellen in schaal 1/24 ging. Internet werd veelvuldig gebruikt; tabellen van winkels werden geraadpleegd; foto´s gedownload. Kortom veel werk. Maar op een gegeven moment was Wim zover dat het volgende scherm gereed was. Wim moest toen ook op zoek naar software want de bestanden groeiden als kool. Alle foto’s werden ook omgezet naar thumbnails, waardoor het minder ruimte inneemt. Je moet je gaan afvragen of je zelf moet gaan programmeren; welk content management systeem en moet het een statische of dynamische website worden? Ook voor het koppelen van een database n aar de website werd hulp ingeroepen. Uiteindelijk werd de naam van de website geclaimd: www.24scale-index.com. Helaas nog niet actief omdat de bestanden nog niet op de juiste wijze op de server worden gezet. Het moment van voortdurend testen en verbeteren is nu aangebroken.
Wim wij willen je hartelijk danken voor je medewerking en het presenteren van de heldere uiteenzetting. Binnenkort maken wij ons programma voor 2015 op de website bekend en wij wensen alle leden van de regio Veluwe prettige kerstdagen en een gezond 2015 met veel verzamelplezier toe.
Jan van de Bor, Wim Kuijkhoven, Han Peterkamp, Hans Nuis
Regioverslag bijeenkomst, regio-Veluwe, 15 november
Zaterdag, 15 november, kwamen we met 23 personen bij elkaar voor een bezoek aan Schaffelaarbos BV te Barneveld. Directeur Henk van de Steeg had ons uitgenodigd voor een rondleiding door zijn bedrijf. Ze verwerken eierschalen tot eipoeder wat gebruikt wordt voor diverse toepassingen in de food sector, in diervoeders en pet food en voor diverse andere toepassingen.
Als je regelmatig langs dit bedrijf met de mooie blauwe gevel komt vraag je je soms af wat zich achter die gevel afspeelt. We konden het allemaal met eigen ogen zien en ik kan u zeggen dat alle bezoekers het heel interessant vonden.
Nu heeft deze branche natuurlijk niets met auto’s te maken en dus ook niet met miniatuurauto’s.
Toch was er wel het een en ander te zien. Allereerst op het terrein van Schaffelaarbos. Daar stonden een zestal trucks met trailers van diverse merken. Oude en nieuwe trucks met oude en nieuwe belettering. Vervolgens gingen we in groepjes naar het huis van van de Steeg waar hij in de tuin een zelfgebouwd tuinhuis heeft staan waar hij een prachtige verzameling Trucks met uiteenlopend getrokken materiaal heeft ondergebracht. Een lust voor het oog, zelfs voor personenauto liefhebbers.
Het bezoek werd afgesloten met een royale lunch, ons aangeboden door van de Steeg.
Kortom, het was weer een geslaagde regiomorgen/middag, het was twee uur voor we weg gingen.
Nogmaals dank aan Henk van de Steeg voor de hartelijke ontvangst en ook aan neef Jan voor de rondleiding en natuurlijk aan Han Peterkamp voor de voorbereiding.
Jan van den Bor
Regioverslag bijeenkomst, regio-oost, 31 oktober
Op de regiobijeenkomst hadden 18 geïnteresseerden de moeite genomen naar de locatie van Rijkswaterstaat in Hengelo te komen. NAMAC-lid Ronnie Oude Tijdhof, werkzaam bij Rijkswaterstaat district oost in Hengelo, had op 31 oktober j.l. een aantrekkelijk programma voor onze regiobijeenkomst samengesteld. Met ondersteuning van lichtbeelden vertelde hij over zijn persoonlijke taak bij de dienst en over allerlei andere taken van Rijkswaterstaat. Allereerst vertelde hij over het gebied waarvoor district oost verantwoordelijk is. Dat strekt zich van oost naar west uit over Twente tussen de grens met Duitsland tot aan Deventer en van Ommen oostwaarts tot de grens en naar het zuiden tot in een deel van de Achterhoek.
Vooral veiligheid langs de snelwegen blijkt een belangrijk criterium te zijn voor een goede doorstroming van het verkeer. Daarvoor zijn verschillende protocollen opgesteld die moeten worden opgevolgd wanneer er bijvoorbeeld een incident heeft plaatsgevonden.
Op het uitgestrekte terrein staan meerdere loodsen waarin voornamelijk zoutstrooiers staan opgesteld. Gladheidbestrijding is namelijk één van de vele belangrijke taken van de dienst. Daarvoor is samenwerking met regionale transportbedrijven van groot belang omdat die altijd binnen afgesproken tijden inzetbaar moeten zijn. Hulpverleningsdiensten, zoals die van brandweer, politie en ambulance, hebben op het terrein royale ruimte voor het houden van oefeningen die er met enige regelmaat plaatsvinden. De foto’s geven een indruk van een geslaagde avond. Ronnie, nogmaals bedankt voor je vrije tijd die je voor ons had.
Tom Brinkhuis
Regioverslag bijeenkomst, regio Veluwe, 11 oktober
Circa 18 mensen hadden zich opgegeven voor het bezoek aan een Scania-Vabis verzameling. Het werd een schitterende ochtend!
Op zaterdag 11 oktober was het voor deze leden van de regio Veluwe mogelijk om een kijkje te nemen in een opslagplaats met klassieke vrachtwagens van het merk Scania-Vabis. De eigenaar van de klassieke vrachtwagens is ooit begonnen met paard en wagen en een bakfiets. Begin jaren zestig werd voor het vervoeren van de Scania-Vabis auto’s een transportbedrijf in Meppel gestart. Op die manier ontstond de liefde voor het merk Scania-Vabis.
In de verzameling staan nog een aantal klassiekers met frontstuurcabines; deze klassiekers stammen uit de tijd dat Scania zelf nog dergelijke frontstuurcabines vervaardigde. Voor die tijd werden alleen modellen met torpedobesturing gebouwd door Scania, maar omdat er meer laadruimte nodig was werd bij Scania gestart met de productie van frontstuurcabines.
Carrosseriebouwers van de frontstuurcabines waren onder andere van Eck, Werkspoor en Beers en deze bedrijven bouwden allemaal een eigen cabine. Zo bouwde van Eck onder andere cabines met verzonken handgrepen. Dit was om de auto zo smal mogelijk te maken, want het moest wel mogelijk zijn om elkaar te passeren op de smalle wegen in onder andere Zwitserland. Dit is een zogenaamde LV75 cabine, de voorloper van de frontstuurcabine.
In de opslagplaats staan ook een aantal cabines die door Beers op het chassis van een bus zijn gebouwd. En er is ook polyester cabine te bewonderen, welke door Werkspoor werd gebouwd.
Ook een heel bijzondere klassieker is de auto welke door de Scania fabriek aan Koningin Juliana werd geschonken. Zij besloot om de auto aan het Rode Kruis te schenken, uiteindelijk werd de auto van de sloop gered en nu staat deze in de in de Scania-Vabis verzameling.
Naast de klassiekers worden er ook er veel voorwerpen zoals mininaturen, T-shirts, pennen, asbakken, enz. die te maken hebben met Scania-Vabis tentoongesteld. Naast de Scania klassiekers staan er ook nog een Buick 90, een Rosengart, een Jaguar XK 150 en een Austin Healey.
Op het eind van de ochtend hebben we nog een survival rondje mee gemaakt in een Scania legertruck. Het filmpje laat zien hoe slecht het terrein was en hoe kort we langs de bomen moesten.
Toen we op het punt van vertrek stonden zijn we nog in een ruimte geweest waarvan de deur normaal gesproken niet open is. Een van de vrijwilligers is daar een Scania trekker aan het opknappen en zo worden bijvoorbeeld van twee benzinetanks een tank gemaakt. Deze tank is het tegengewicht voor het reservewiel dat zich aan de andere kant bevindt. Deze ruimte wordt getuige de foto’s duidelijk als een opslagplaats van nog op te knappen spul gebruikt.
Het was weer een onvergetelijke ochtend en de mensen die niet geweest zijn hebben echt weer wat gemist.
Hans Nuis
Regioverslag bijeenkomst, regio Veluwe, 4 september
Donderdag 4 september was een uitermate gezellige bijeenkomst bij een Ford verzamelaar op de Veluwe. Er was ook een club van oldtimer eigenaren (Oldtimer Club Nijkerk) uitgenodigd en zodoende werd het een bijeenkomst van miniatuur verzamelaars en eigenaren van 1:1 auto´s. Kijk voor informatie op www.oldtimerclubnijkerk.nl
Reuze interessant vanwege het uitwisselen van informatie, foto´s etc. Het onderwerp naar het waarom van het verzamelen werd goed uitgediept. Wat al snel bleek was dat beide groepen ruimtegebrek kenden. Het verzoek om modellen mee te brengen werd ruimschoots beantwoord door Egbert Vonkeman en Marcel Bakker. En natuurlijk werd ook het fotowerk van Hendrik Jan Bakker bewonderd. Ook de inwendige mens werd goed verzorgd want er was koffie; frisdrank en zelfs pinda’s; blokjes kaas en een plakje worst.
De avond had geen inleiding nodig, maar een afsluiting was noodzakelijk want anders stonden een aantal mensen nu nog met elkaar te praten. Bovendien moest een aantal van ons de andere morgen weer vroeg op om de NAMAC reis naar Engeland mee te maken. Met ca. 20 bezoekers was het een succesvolle regioavond op de Veluwe.
Bij het schrijven van dit verslag zijn er nog drie activiteiten:
Hans Nuis (Foto’s van Egbert Vonkeman en Marcel Bakker)
Verslag regiobijeenkomst, regio West, 20 mei
Dinsdag 20 mei jl. waren zo’n 35 personen naar Boskoop gekomen om de Regio-avond te bezoeken.
Voor met het programma werd gestart werd stilgestaan bij het plotseling overlijden van Eldert Kranendonk. Eldert was een markant figuur binnen de vereniging. Al jaren maakte hij deel uit van het bestuur van Regio West. Zijn taak was het verzorgen van de loterij hetgeen hij met verve deed. Ook bracht hij altijd een aantal modellen uit zijn winkel mee voor de verkoop. Wij zullen hem missen!
Deze avond vertelde John Jansen aan de hand van dia’s over exceptioneel transport in de ruimste zin van het woord. Hij liet ons foto’s zien van kranen van Liebherr en Grove van zo’n 400 tot 900 ton.
Ook het vervoer van een jacht in delen op pontons via de sluis in Gouda en de Coenecoop brug in Waddinxveen tot de Kaagwerf van Van Lent werd op foto vastgelegd. Hij liet ons ook een reportage zien van het grootste hijsschip ter wereld, de Thialf. John vertelde ons, dat hij volgend jaar graag nog eens terug komt. Dan komt de nadruk te liggen op het vervoer over de weg.
Op 9 september a.s. is het onderwerp Drag Racing. Marck Harteveld zal ons hierover het nodige vertellen.
Herman Teunissen
Verslag regiobijeenkomst, regio Veluwe, 17 mei
Op zaterdag 17 mei heeft de regio Veluwe een ongedwongen bezoek, met veel koffie en koek, gebracht aan van de Heuvel Motorsport in Barneveld. Het bedrijf is gevestigd in een mooie grote hal op het industrieterrein de Harselaar.
Bij de naam van den Heuvel Motorsport was de gedachte van een aantal leden onder ons bij Motorsport. Maar niets is minder waar: het gaat om rally auto’s.
Er worden Mitsubishi modellen gekocht en die worden helemaal gestript en leeg gehaald. De stoelen gaan eruit; de ramen en alle elektronica. Na het strippen wordt de auto naar wensen van de berijder weer helemaal opgebouwd. Zo is er bij van den Heuvel een speciaal systeem ontwikkeld om een roll bar te maken. Het systeem bestaat uit een soort van matrijzen waar het materiaal waar de roll bar van wordt gemaakt doorheen getrokken wordt. Een werkwijze waar je volgens van den Heuvel armen van krijgt. Ook wordt de auto voorzien van geheel nieuwe elektronica; stoelen en ruiten.
Tendens is tegenwoordig wel dat er wat meer gezocht wordt naar de wat meer gedateerde modellen om deze vervolgens om te laten bouwen. Een goed voorbeeld hiervan is de Opel Manta. Dat het deelnemen aan rally’s een wereld is waar veel omheen hangt blijkt wel uit de compleet aangeklede vrachtwagencombinatie met alles erop en eraan. Het is bijna een wereld op zich. Naast het ombouwen van auto’s tot rallyauto’s kan er bij van den Heuvel ook een rallyclinic gevolgd worden. Op het gebied van rally is van den Heuvel van alle markten thuis.
Het was met een bezoekersaantal van 18 mensen weer een zeer geslaagde gezellige ochtend. Dank aan Han Peterkamp voor het leggen van het contact en regelen van het bezoek.
Hans Nuis
Verslag regiobijeenkomst, regio Rijnmond, 6 mei
Gerard Ketting, Specialist Operationele voorbereiding van de regionale brandweer Zuid-Holland-Zuid deed zijn verhaal over de Fire Department City of New-York (FDNY)
Hij heeft van zijn werk zijn hobby weten te maken, of andersom. Gerard verzamelt internationale boeken over de brandweer, voertuigen, incidenten en korpsen, met als hoofdmoot de brandweer van New-York.
Hij had die betreffende avond piketdienst, dus hopelijk word hij niet weggeroepen Gerard vertelde met name over de opbouw van de FDNY.
New-York heeft ruim 8.000.000 bewoners en bestaat uit 5 districten (Boro’s). In New-York zijn heel veel kleine brandweerkazernes waar veelal maar 1 of 2 voertuigen in staan.
Dit is zo georganiseerd om elkaar niet in de weg te rijden, maar om zo veel mogelijk gespreid, van uit alle hoeken van de stad, zo snel mogelijk bij de brand te komen. (gemiddelde aanrijtijd is daarmee 4,2 minuten)
In New-York hebben ze daar speciale Avenue’s voor, dit zijn rijbanen (fire-lane) speciaal voor de hulpdiensten bestemd.
Ook weet Gerard veel cijfermatig werk te vertellen, een voorbeeld hiervan is dat Harlem het drukste District is in NY waar wel 5000 uitrukken plaats vinden per jaar. De brandweer onderscheid zich in 3 verschillende specialismen;
Al met al een interessant verhaal en niet opgepiept, al hoewel, er ging iets mis waardoor hij niet is opgepiept, anders had hij toch nog weg gemoeten.Gerard, hartelijk dank voor dit bijzondere verhaal, het publiek was er stil van, dus dat bewijst dat je verhaal goed in elkaar stak en er goed geluisterd werd.
De eerst komende avond is op 23 september (regio Rijnmond) en 25 november bij Verkeersschool Nederveen in Alblasserdam.
Jaap van de Pol en Dave Bentvelsen
Verslag regiobijeenkomst, regio Veluwe, 24 april
Donderdag 24 april was de 3e bijeenkomst van het jaar. Het was een zeer interessante bijeenkomst die weer eens op vertrouwde locatie werd gehouden: het Estrado te Harderwijk.
Het onderwerp van die avond was “het bouwen en verbouwen van Amerikaanse bouwdozen” gepresenteerd door Gerrit Inthorn. De meesten onder ons kennen Gerrit volgens mij wel van de beurs waar hij een enorme hoeveelheid bouwdozen (de stapel dreigt volgens mij soms bijna om te vallen) aan de man probeert te brengen. De beurs is voor hem van belang om zijn hobby ook op een redelijk goede manier te bekostigen.
Dit verzamelgebied is echter niet zo bekend, omdat het aanbod aan bouwdozen de laatste jaren uit de winkels is verdwenen en het zonder Internet vrij lastig verkrijgbaar is. Beurzen zoals Houten en Nieuwegein zijn dan wel een uitkomst. Gerrit had prachtige nostalgische bouwdozen nog voorzien van de verpakking op tafel staan; in en aantal gevallen was zelfs nog het plastic aanwezig. Ook lagen er mooie catalogi van Revell; Monogram; Airfix en Aurora. Dat laatste merk werd eind jaren ’60 tot begin jaren ’80 geproduceerd in Nijkerk.
Het aanschaffen van de bouwdozen gebeurt zoals gezegd de laatste jaren veelal via Internet, maar ook beurs als Jabbeke (België) is uitermate belangrijk. Kwaliteit van de inhoud van de dozen die via Internet gekocht wordt bestaat uit verschillende gradaties:
Tevens kan het materiaal van een dusdanige kwaliteit zijn dat er niet mee gebouwd kan worden omdat de carrosserie gewoon krom is. Gerrit bouwt en verbouwt, maar maakt geen onderdelen zelf en heeft nooit meer als twee projecten onderhanden. Het komt wel voor dat een model wat langer blijft staan.
Na het bouwen worden de modellen van verf en blanke lak voorzien. In het begin stadium is Gerrit ook begonnen met een verfspuitje en airbrush compleet met compressor, maar dat gaf het nodige reinigingswerk en frustratie bij het schoonmaken. Sinds kort spuit Gerrit de modellen met busjes verf. Net als bij het spuitwerk is ook het op een juiste manier lijmen van de onderdelen een belangrijke vereiste. Gerrit vertelt dat er in de loop der tijd lijm van een zeer goede kwaliteit op de markt is verschenen die geen dikke lijmresten achter laat. Materiaal om te bouwen lijkt wel steeds moeilijker verkrijgbaar, maar de materialen en gereedschappen om te bouwen worden beter. Een beetje tegenstrijdig aan elkaar. Laat de bouwdoos weer terugkeren in de winkel.
De regio Veluwe wil Gerrit hartelijk danken voor zijn prima bijdrage en misschien mogen we ooit nog een keer gebruik maken van zijn kennis.
Hans Nuis
Verslag regiobijeenkomst, regio West, 15 april
Op onze tweede regioavond dit jaar, die gehouden werd op 15 april jl. in Boskoop vertelde Ed Beekman ons aan de hand van een Power Point Presentatie over Nederlandse Carrosserie-bouwers. De firma Schutter & Van Bakel werd in 1829 in Amsterdam opgericht en al in 1901 werd de eerste auto met een carrosserie van deze firma afgeleverd. Veel luxe merken als Rolls Royce, Bentley, Hispano Suiza, Packard , Bugatti, Lancia en Voisin werden voorzien van een Schutter & van Bakel carrosserie. In 1954 hield het bedrijf op te bestaan.
![]() |
![]() |
![]() |
Van Rijswijk uit Den Haag is een andere bekende naam in de carrosseriebouw. Het bedrijf mocht zich zelfs Hofleverancier noemen door de leverantie van een carrosserie op een Minerva chassis voor Prins Hendrik. Na de eerste wereldoorlog werden merken als Isotta-Fraschini, Excelsior, Rolls Royce voorzien van speciale carrosserieën. In de dertiger jaren waren het vooral Amerikaanse merken zoals Ford, Buick, Packard, Nash en Chevrolet, die speciale koetswerken kregen. In 1950 was het ook voor Van Rijswijk over.
![]() |
![]() |
In 1919 startte Jan van Leersum een carrosseriefabriek te Hilversum. In de dertiger jaren propageerde hij stroomlijn ideeën voor personenauto’s maar ook voor autobussen. Complete koetswerken maar ook verbeteringen aan spatborden, aanbouwkoffers, open daken e.d. Na de tweede wereldoorlog bouwde hij vooral begrafenisauto’s, volgauto’s en autobussen.Het bedrijf kon ook de concurrentie met grotere bedrijven niet aan en verdween in 1951.
![]() |
![]() |
Ook Bronkhorst mocht zich Hofleverancier noemen door bestellingen van het Koninklijk Huis. Heel wat kwaliteitsauto’s kregen een body van Bronkhorst. Naast personenauto’s ook ziekenauto’s, begrafenisauto’s en volgauto’s. Omdat de firma weigerde voor de Duitsers te werken werden machines en inventaris door de Duitsers weggehaald en kon de firma na de bevrijding niet opnieuw beginnen.
![]() |
![]() |
Zo werd ons duidelijk, dat Nederlandse firma’s een flink woordje meespraken als het om luxe auto’s ging. Het werd voor ons een leerzame avond waarvoor hartelijk dank, Ed Beekman.
Herman Teunissen
Samenwerkende regio’s; regio Brabant en regio Rijnmond, 29 en 30 maart
Zaterdag 29 en zondag 30 maart was in theater De Schuur in Zevenbergen N-B, een expositie ingericht door leden van de regio Brabant en de regio Rijnmond op initiatief van de Stichting Cultuur Moerdijk. Hans van Oosten, NAMAC-lid, benaderde de NAMAC met het verzoek voor medewerking bij een tentoonstelling over model/speelgoedauto’s in de ruimste zin van het woord. Franck van Teeffelen van de regio Brabant opperde na ons verzoek om medewerking, of mogelijk ook de regio Rijnmond hierbij betrokken kon worden en Jaap van der Pol zegde, na onze mail, spontaan zijn medewerking toe. Zo ontstond deze interregionale samenwerking met als resultaat een bijzonder aardige tentoonstelling waarop de modelauto centraal stond en waar zowel collectors modellen als het echte speelgoed gebroederlijk in vitrines en op tafels te bewonderen waren. Vanuit beide regio’s waren exposanten naar Zevenbergen gekomen, negen uit regio Rijnmond en zeven uit de regio Brabant, om vitrines en tafels te vullen met fraaie staaltjes van verzamelde, gebouwde en verbouwde modellen van vrachtwagens, twee prachtige radiografisch bestuurde trucks die af en toe een rondje reden, Formule 1 modellen waarin Jos Verstappen ooit reed, een collectie personenauto’s, gemeentevoertuigen, bergingswagens en ook het nodige aan 1:87 modellen met diorama’s en meer. Het gaf de bezoekers een goed beeld van wat er zoal binnen de NAMAC verzameld wordt. Doordat het weer dat weekend zich van zijn beste kant liet zien met voor die tijd van het jaar hoge temperaturen viel het de organisatoren en exposanten alles mee aan wat er aan bezoekers op de tentoonstelling afkwam. Volgens de organisatie zijn ongeveer 400 bezoekers in die twee dagen langs de tafels getrokken. Bedankt Stichting Cultuur Moerdijk voor de uitnodiging en bedankt regioleiding en exposanten voor de medewerking aan dit evenement en het promoten van de NAMAC.
Verslag regiobijeenkomst, regio Veluwe, 22 maart
Zaterdag, 22 maart, was de regio Veluwe te gast bij Autobedrijf van der Molen. De ontvangst door de heer E.J. van der Molen was zeer hartelijk en het was gelijk koffie met cake of koek. Je mocht ook van beiden een plakje nemen. Volgens eigen zeggen was de heer van der Molen niet zo’n prater, maar viel nog wel mee. Soms was het voor een paar seconden even stil, maar dan kwamen de verhalen weer.
Eigenaar Evert Jan van der Molen is een selfmade man. Geboren en opgegroeid op een boerderij waar spaarzaamheid en hard werken hem met de paplepel werden ingegoten. Als jongen van een jaar of vijftien moest hij bij zijn vader achterop de fiets naar de toenmalige DAF dealer om daar het vak te leren. Later is Evert Jan zelf DAF en Volvo gaan verkopen, maar ook benzine en gereedschappen gingen over de toonbank. De zaken gingen voorspoedig en op een gegeven moment was de gelegenheid daar om een hal te bouwen voor het alsmaar groeiende aantal oldtimers.
De verzameling bevat een behoorlijk aantal echte oldtimers waaronder A-Ford modellen. U zult begrijpen dat een belangrijk onderdeel binnen deze verzameling het rijtje met DAF modellen vormt. Er staan ook oldtimers van verschillende clubs, waaronder modellen van Mercedes-Benz club en er worden ook modellen te koop aangeboden van mensen die ziek of overleden zijn.
Het prachtige pand is ook voorzien van een bovenverdieping waar een groot aantal motoren staan opgesteld, waaronder een tweetal Eysink modellen. Op de bovenverdieping staat ook een rijtje met motoren waarop de initialen eb leeftijd van de heer van der Molen valt af te lezen: E.J. – 19 – 49.
Naast oldtimers (auto en motor) is de heer van der Molen onlangs in het bezit gekomen van een prachtige collectie wasmachines. Veertig stuks in totaal, maar omdat het pand geen museum status heeft moest voor de wasmachines een andere bestemming worden gevonden. De familie van der Molen is daar goed in geslaagd en heeft de zaak bijna afgerond. Dat de heer van der Molen wat heeft met wasmachines blijkt wel, want er staan nog twee oldtimers met de tekst Oldtimer- en Wasch museum. Gelukkig ontbreken de miniaturen niet, maar volgens zeggen moet daar nog wel wat verbetering in komen.
Namens de regio Veluwe willen wij de heer van der Molen nog een keer hartelijk danken voor de geweldig gezellige ochtend die we hebben gehad en we hopen dat we nog een keer mogen kijken. Jammer dat we weer hebben moeten constateren dat er vanuit de regio Veluwe en Oost zo weinig belangstelling is om een bezoek te brengen aan een dergelijke locatie. Slechts 8 mensen maakten gebruik van de uitnodiging. Wij van de regio Veluwe zijn nog steeds razend benieuwd naar het waarom? Wanneer u ideeën hebt laat het ons dan even weten op het volgende adres: j.nuis@kpnplanet.nl
Hans Nuis
Verslag regiobijeenkomst, regio Oost, 06 maart
Tijdens de praatavond op 6 maart j.l. in het Kultuurhus in Westerhaar stonden kant- en klare- modellen en verbouwde modellen op tafel.
De met veel geduld en passie gebouwde modellen kregen voldoende aandacht. Dat bouwers inventief zijn bleek toen zelfgemaakt hulpgereedschap werd getoond. Met een ingenieus schuurblok kan op de mm. nauwkeurig materiaal haaks geschuurd worden.
In eerste instantie was er niet veel belangstelling voor de nieuwste prospectussen die waren meegebracht van de Spielewarenmesse in Nürnberg.
Pas later op de avond was dat wel het geval. Met name de prospectussen met daarin vrachtwagenmodellen werden goed bekeken. Niet zo verwonderlijk!
Leonard de Besten bracht modellen mee die hij ooit in Amerika had gekocht toen hij daar voor zijn werk was.
Er werden ervaringen uitgewisseld over gebruikte lakken en het spuiten van modellen.
Het blijkt dat soms gezocht moet worden naar geschikt materiaal zoals bijvoorbeeld ijzeren profielen. Bij een modellengroothandel in Rijssen kan men die kopen.
Omstreeks 22.00 uur werd de regiobijeenkomst afgesloten en werd verzocht de volgende regio-avond te houden op een vrijdag. Daar zal rekening mee gehouden worden.
Tom Brinkhuis
Verslag regiobijeenkomst, regio Rijnmond, 04 maart
De regioavond is door omstandigheden in Papendrecht gehouden. Hartelijk dank aan Cor Winkelmann, die dit voor ons heeft geregeld.
De heer Aad Versluis hield een prachtige power point presentatie over de historie van het scheepvaart / transport/ kraan bedrijf E.J. van Dijk - De Meern. Aad heeft ooit een aantal jaren als werkstudent gewerkt bij van Dijk, alwaar zijn vader in 1932 is begonnen in de scheepvaart. Later is zijn vader chauffeur geworden en heeft daar 44 jaar gewerkt.
Het is dus niet zo gek dat Aad er een ‘van Dijk virus’ aan heeft over gehouden. Aad heeft een boek geschreven over de hele historie van Van Dijk en steekt hier nog dagelijks vele uren in. Want zo meld Aad, er zijn nog genoeg dingen die ik nog niet weet, dus het is nooit klaar. Aad, hartelijk dank namens ons allen voor deze gezellige avond.
Jaap van de Pol en Dave Bentvelsen
Verslag regiobijeenkomst, regio Veluwe, 06 februari
Donderdag, 6 februari, was de aftrap van het seizoen voor de regio Veluwe met een bijeenkomst in het vertrouwde A-Ford museum in Beekbergen. Rein Reuter hield een presentatie over het bouwen van Ford modellen en dit werd aangevuld met historische gegevens van de echte modellen.
Op een van de laatste NAMAC reisjes bood Rein aan dat hij weleens iets wilde vertellen over zijn hobby. In zijn werkzame leven heeft Rein ook veel presentaties gegeven, aan ervaring dus geen gebrek en de regio Veluwe was blij met een dergelijk aanbod.
Met een opkomst van 15 leden werd, nadat we eerst allemaal koffie hadden gedronken, om ca. 20.15 gestart met de presentatie.
Rein heeft voor zijn presentatie vier Ford modellen uitgekozen. Deze vier modellen waren een type T, type A, een GPW (Jeep) en CMP 15-CWT. Binnen de presentatie bracht Rein een koppeling aan tussen historie en zijn eigen bouwervaring.
Zo stijgt de productie van de T Ford van 18.000 (1909) naar ruim 170.000 (1912) en een prachtige oude foto op Wikipedia toont aan dat Ford niet heet eerste bedrijf was met een lopende band. (zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lopende_band)
In 1913 was de assemblage lijn nog 1255 uur per auto en in 1914 was dit al gereduceerd tot circa 1,5 per auto. De enige verf die droogde was Japan Black Enamel.
Voor de modelbouw heeft Rein ooit nog een zijstap gemaakt naar Airfix en hij is ook niet bang om ergens een zaag in te zetten, want Rein heeft veel drang naar het origineel.
Zink; aluminium; magnesium en koper waren niet te solderen, maar wel te lijmen en met veel schuren werd alles pas gemaakt. Spuiten maar. In 1984 kocht Rein in de winkel 'Modeltechniek Bob van Maaren' gevestigd aan de Markt in Apeldoorn een aantal wielen, maar Rein vorderde als modelbouwer gestaag en op een gegeven moment werden de wielen zelf gemaakt.
Ook heeft Rein een Jeep gemaakt, maar alvorens met de bouw te beginnen moest er eerst onderzoek worden gedaan naar de afmetingen.
Vanaf 1929-1934 bestond de American Austin Company; het bedrijf produceerde 20.000 auto’s maar ging in 1934 en werd overgenomen door Roy Evans en de American Bantam was geboren. Het model is ook inspiratiebron geweest voor het autootje waar Donald Duck in rond toert. In 1941werd aan 135 auto tractor fabrieken gevraagd om binnen 49 dagen een 4x4 te ontwerpen. Bantam deed dit in 45 dagen en Willy’s Overland in 49 dagen; de Banatm werd ontworpen door Carl Probst. Regering gaf de Bantam plannen aan Willy’s en Ford. Willy’s kreeg de order (363.000) en later Ford (280.000). OP die manier ontstond bij Rein het idee om op basis het Bantam model een Jeep te bouwen.
Er werd ook begonnen met de bouw van een A-Ford. En er werd besloten om een Hotrod te bouwen. Veel onderdelen heeft Rein zelf gemaakt en het is een prachtig gezicht wanneer Rein het model over de vloer van het museum laat rondrijden.
Ook is er een Canadian Military Pattern (CMP 15-CTW) gebouwd. Een model dat veel in Afrika werd ingezet. Het laatste project is een onderwerp dat Rein in Dortmund op de Intermodellbau heeft opgedaan. Het gaat om 1:16 vrachtwagens RC; chassis 50 mm breed en schaal 1:84.
Iets waar we geen rekening mee hadden gehouden was dat uit het verre zuiden Ruud was meegereden. Ruud zit samen met Rein bij de regio Limburg en vond het plezierig en gezellig om mee te gaan naar zijn voormalige woonplaats Apeldoorn! Maar Ruud had ook wat van zijn verzameling meegebracht, want hij is een verzamelaar in hart en nieren van alles wat te maken heeft met Ford Mustang.
Rein is bereid om zijn verhaal aan meerdere regio’s te vertellen, niet allemaal tegelijk en ruim tevoren aanvragen. Rein is bereikbaar via het e-mail adres reinreuter@me.com
Wij willen Rein en Ruud nogmaals danken voor deze fantastische bijdrage
Ook heeft Berthold Protzman weer een kast ingeruimd in het museum met A-Ford modellen. Leuk dat het initiatief van vorig jaar op deze manier verder wordt uitgebouwd.
Dan wil ik alle leden van de regio Veluwe en leden van andere regio’s, die zijn natuurlijk ook van harte welkom, wijzen op onze volgende bijeenkomst. Dit wordt een bedrijfsbezoek aan 'van der Molen' op 22 maart, aanvang is 10.00 uur.
Leden die willen komen moeten zich eerst van te voren melden bij Jan van den Bor (j.vandebor@chello.nl) of Hans Nuis (j.nuis@kpnplanet.nl). Uiterste datum waarop u zich nog aan kunt melden is vrijdag 7 maart. Na deze aanvraag ontvangt u van ons het juiste adres waar het bedrijf gevestigd is.
Verslag regiobijeenkomst, regio Oost, 21 januari 2014, Miniatuurbussenclub Twente
In een knusse hobbyruimte komen iedere dinsdagavond oud OAD-medewerkers bijeen om miniatuurautobussen te bouwen in schaal 1: 8 Wij waren op 21 januari j.l. te gast bij de Miniatuurbussenclub Twente in Goor.
In zelfgemaakte mallen worden voor- en achterkant van de bussen gegoten. Op een draaibank worden de wielen gemaakt en de banden worden zelf gegoten. Het idee daarvoor werd opgedaan op “Intermodellbau” in Dortmund. Zelfs kleine details ontbreken er niet op.
Het chassis wordt gelast en vervolgens start de verdere opbouw.
De bussen zijn voorzien van luchtvering waarvoor alle onderdelen zelf zijn gemaakt. Dat geldt eveneens voor de stuurinrichting. Net als bij echte bussen is het mogelijk de vering te laten zakken zodat instappen voor de passagiers gemakkelijker wordt.
De stoelen zijn gemaakt van stukjes afval polyester.
De OAD beschikte over een Jumbo Camper met aanhanger waarmee o.a. een tocht naar China is gemaakt. Een in aanbouw zijnd model van de aanhanger trok de aandacht.
Voor het radiografische aandrijf- en besturingssysteem is kennis aanwezig. Jan Beuze laat vervolgens zijn stuurmanskunst zien met een kleine demonstratie.
Nadat er veel, vele uren zijn gestoken in de bouw van een bus, mag het resultaat er zijn!
Tom Brinkhuis
![]() |