FTF met Scheuerle dieplader, 1:50
Veel vrachtwagenverzamelaars en -bouwers zijn door hun werk verbonden met de echte auto's. Zo ookJoop van der Heiden, diejarenlang met deze FTF van Van der Meiden de meest onrnoqe'ijke ladingen door het land sleepte. Hij was een van de pioniers in het miniatuur-zwaartransport en deze combinatie maakt al sinds de jaren zeventig deel uit van zijn ornvanqrijke collectie. Oe cabine van de 1973 FTF F7 .2001 vervaardigde hij uit polyester in een zelfgemaakte mal. Oe 80 tons dieplader is gesoldeerd uit messing, de American 7260 rupskraan is gebouwd uit messing en plasticplaat. Derqehjke kranen werden gebruikt voor het hijsen van betonelementen en bij heiwerkzaamheden.
Wikov 35, 1:43
In 1931 verraste het Tsjechische Wikov de autowereld met een strcornüjnwaqen. gebouwd naar de theorieën van Paul Jaray. De anderhalve liter viercilinder van de Wikov 35 maakte een top van 136 km/h mogelijk. De auto bleek te duur en te zwaar voor serieproductie; er zijn slechts enkele prototypen vervaardigd. Ed Beekman verbouwde het zeer matige model van het eveneens Tsjechische Bohemia grondig: hij wijzigde de daklijn, bracht een interieur en ruiten aan, zette de voorruit meer rechtop, verving de zes achterlichten door twee en vervaardigde digitaal de juiste emblemen. Voor het verbeteren van de carrosserie gebruikte Ed tweecomponenten autoplamuur.
Scania T144 trekker met oplegger, 1:15
Van zo'n machtige Scania T-truck droomt menig chauffeur. BertJanssen doet dat ook en bouwde er voor zichzelf een in miniatuur, met behulp van Wedico onderdelen. Maar wat dit model zo echt maakt in vergelijking met de fabrieksmodellen van Wedico is de geheel zelfgemaakte cabine uit kunststofplaat en de bijpassende KWB oplegger met gestuurde assen en Effer hydraulische kraan. De ruim een meter lange combinatie is radiografisch bestuurd en verder voorzien van werkende verlichting en knipperlichten; vanonder de motorkap klinkt een realistisch V8 motorgeluid.
Citroën GS 'Voiture sans frontières', 1:43
In 1971, ter gelegenheid van de introductie van de GS, liet Citroën enige honderden exemplaren maken van een 'Voiture sans rrontières'. Peter IJpema maakte een 1 :4 3 versie op basis van een GS van Solido. De vlaggen - het zijn er welgeteld 31 - sneed Peter uit decais. De research was lastig: op de folder zie je maar één kant van de auto. Via Citroën Frankrijk kwam toch de nodige informatie boven water. Of er nog 'Voitures sans frontières' in 1: 1 bestaan? Citroën kenner Wouter Jansen vermoedt dat de meeste auto's na enige tijd overgespoten zijn. want je reed toch wel enigszins voor gek ...
Chevrolet MR, 1:35
Bij ieder model dat hij in handen krijgt kijkt Jan Houtman vooral naar de mogelijk- heden om er iets ànders van te maken. Dat is hem ook bij dit model van een '46-er Chevrolet MR uitstekend gelukt. Weinigen zullen hierin nog de 30 cwt legerwagen van Tamiya herkennen. De cabine is een verbreed exemplaar van een 6x6 GMC, ook van Tamiya. De spijI~esgrilie is geheel zelfgemaakt, evenals de in blank gelakt hout uitge- voerde laadbak en de lading kisten. Naast de figuurzaag kan Houtman ook heel goed met het penseel overweg, je kunt niet zien dat de cabine met de hand is geschilderd .
Volvo 850 Estate STCC, 1:43
Begin jaren negentig meende Volvo het imago van hun stationcars op te kunnen krik- ken door deelname aan het BTCC, het Britse toerwagenkampioenschap. In 1994 reden Jan Lammers en de Zweed Rickard Rydell met de door Tom Walkinshaw geprepareerde tweeliter vijfcilinders. Een resin bouwdoos van de 850 Estate komt van het Belgische merk Formule Kit. Johan Rikkert bouwde zo'n Volvo perfect. Bij de bouw- doos behoren transfers voor de blauwe vlakken van de body. Dat was niet naar de zin van Johan, hij bereikte een beter resultaat door de vlakken te spuiten.
Scania R113 Streamline, 1:50
Voor het vervoer van de hoge Scania 4-serie Topline modellen liet Zandbergen Transport uit Meppel enkele extra lage opleggers construeren. Hier ziet u er een in miniatuur; die blijkens de stickers op de ruiten met drie nieuwe chassis onderweg is van de fabriek in Zwolle naar de dealer in Tiel. Jan Scholtus bouwde deze opvallende combinatie, waarvoor hij uitging van Tekno modellen. Oe oplegger; met gestuurde as, is in eigen regie vervaardigd uit messing en kunststof. Ook de tandemas 144.430 trekker is een eigen creatie, let op de ingeveerde stand van de achterassen.
DAF ATE 2400 kipper, 1:26
Gijs van Veidnuizen werkt het liefst met metaal en kon zich op deze - ook technisch interessante - kipper uit 1966 uitleven In het solderen van messing profielen en zink- plaat. Oe ietwat afvvijkende schaal komt door de enige onderdelen die hij niét zelf maakte: de wielen en banden. Kenners weten hoe moeilijk de ronde vormen van de OAF cabine zijn. daarom zullen zij ook het meest onder de indruk zijn van de treffende gelijkenis. In het OAF programma was de ATE 6x4 een bu'tenbeentje. Naast enkele afnemers - zoals Bruil - in ons land, vond deze zware jongen vooral emplooi als trekker bij het bomentransport in het westen van Afrika.
Dauer-Porsche 962 GT Le Mans, 1:43
In 1994 won Porsche de 24 uur van Le Mans, de dertiende overwinning van de Stuttgarters op het Circuit de la Sarthe. De rijders Baldi, Haywood en Dalmas brachten een 962 GT LM als eerste over de finish. Ze legden 344 ronden af met een gemiddel- de snelheid van 194 km/ho Het 1:43 model uit de collectie van Emile van der Stel is een kit van Renaissance, onqewijziqd gebouwd door Lex Rijsdijk. De bouwdozen worden zo volledig uitgevoerd geleverd dat zelfs een perfectionist als Lex er niets aan toe te voegen heeft.
MAN 18.292 autotransporter, 1:87
Koopman, met vestigingen in Noordhorn en Nijkerk, is o.a. huisvervoerder voor PonNAG en Mercedes-Benz Nederland. Met 130 transporters worden perjaar onge- veer 350.000 (ij auto's vervoerd. Sam Nieuwenhuijzen bouwde uit verschillende Herpa modellen de MAN autotransporter waarmee hij dagelijks rijdt: vlootnummer 343, bouwjaar 1997. Voor de aanhangwagen en de Groenewold opbouw zijn delen van een Kässbohrer gebruikt. De lading bestaat uit een aantalleasewagens van Volkswagen en Audi, aangevuld met een Astra en een Escort Clipper. Hmm, niet gek, zo'n A6 Avant van de zaak ...
Duesenberg SJ, 1:16
Een 6,9 liter achtcilinder in Iijn met mechanische compressor; twee bovenliggende nokkenassen, 32 kleppen, 320 pk en 208 km/ho Cijfers die betrekking hebben op de Duesenberg SJ, een type dat in 1932 op de markt kwam. De afgebeelde auto is een model van de SJ uit 1933 met een carrosserie van Weymann, gebouwd voor brand- weercommandant George Whittell uit Woodside, Californië. De kit van Bandai, is gebouwd door Hans Kersbergen. ijiteraard bracht Hans details aan die Bandai vergat. Hij detailleerde de achtcilinder; zorgde voor remleidingen en maakte de binnenkant van de spatborden dicht.
Scania LBS 1 40 'ASG', 1:50
Om een aantal - meestal gevoelsmatige - redenen zijn de wagens van het Zweedse ASG bedrijf geliefd bij de verzamelaars van vrachtwagens. Regelmatig verschünen er dan ook blauw met gele modellen in verschillende schalen. Maar voor veel ASG enthousias- ten is dat niet genoeg, zij bouwen liever zelf een nog realistischer model. Zoals deze Scania 140 Super uit 1975, die Hans Witte bouwde op basis van een Nacoral model. Bij buitenlandse ritten trok de wagen een conventionele aanhangwagen maar in Zweden kon er ook een dolly met oplegger worden aangekoppeld. De 350 pk V8 motor had geen moeite met het treingewicht van 52 ton.
![]() |