Verheul werd opgericht in 1900, in dat jaar nam Dirk Verheul in Waddinxveen een wagenmakerij over. Na de Eerste Wereldoorlog begon hij met de fabricage van vrachtauto- en bus- carrosserieën. Vanaf het midden van de jaren twintig concentreerde het bedrijf zich op uitsluitend koetswerken voor automobielen, met de nadruk op autobussen. Daardoor ontstond samenwerking met Kromhout en in 1948 brachten de twee fabrikanten gezamenlijkk een zeer moderne, zelfdragende bus uit. Nadat in de tweede helft van de jaren vijftig de verkoopresultaten van Kromhout om verschillende redenen sterk terugliepen, werden in 1958 zowel de productie, de verkoop als een deel van het personeel van Kromhout door Verheul overgenomen. Alleen de bouw van motoren zetten de Amsterdammers zelf voort. Vervolgens werden tussen 1958 en 1963 naar schatting tussen de negentig en de honderd vrachtwagens en trekkers door Verheul gebouwd. Technisch waren de auto's nagenoeg identiek aan de Kromhouts en zelfs de typeaanduidingen bleven gelijk. Na 1963 beperkte Verheul zich tot bussen, in nauwe samenwerking met Leyland. Het 1 :50 model van de zescilinder Verheul T-6HF (trekker, zes- cilinder, halffront) is gemaakt door HR (Hans Romp) Modelbouw.
Deze Minerva AE 20 CV dateert in 1: 1 uit 1929. Bijzonder is het koetswerk, gebouwd door het Belgische carrosseriebedrijf Verhaest uit Deinze. Die naam is gevonden op een naam- plaatje tijdens de restauratie. Ondanks intensief onderzoek van diverse zijden is tot nu toe niets bekend geworden over de koetswerkfa- brikant, behalve zoals gezegd de naam en de vestigingsplaats. Aardig detail: het voorbeeld van deze Minerva, met 3,8 liter zescilinder schuivenmotor, is het 'vlaggenschip' van het Brusselse automuseum Autoworld. Dat een Minerva op een kalender et verder uitsluitend Nederlandse automobielen te vinden is, is minder vreemd dan het wellicht lijkt: immers, de Amsterdammer Sylvain de Jong (1868-1928) stond aan de basis van het Antwerpse merk. Daar stond weer tegenover dat de meest bekende constructeur van Spyker, de getalenteerde Joseph Valentin Laviolette, een Belg was ... Het 1:43 model is niet al te recent: het werd in 1989 gebouwd door SMTS, in opdracht van Belgium Trucks. Van deze rood-zwarte uitvoeriing zijn honderd exemplaren gemaakt, in groen-zwart vijfhonderd stuks
DAF heeft een lange traditie als leverancier van chassis voor brandbestrijdingsvoertuigen. Deze vierwielaangedreven, modulair opgebouw- de DAF 75 tankautospuit heeft een carrosserie van Mucar uit Almelo. Mucar, wat oorspronkelijk staat voor Mulder Carrosserie, is een ISO 9001 gecertificeerd bedrijf dat zich sinds 1986 bezighoudt met het opbouwen van voertuigen voor de brandweer. Het 1 :50 model van deze tankautospuit van de brandweer van Leusden werd gemaakt door Peter Boots, hij werkte er ongeveer veertig uur aan. Peter Boots heeft zich gespecialiseerd is brandweervoertuigen in miniatuur, die hij in opdracht van onder andere DAF vervaardigt. De 1:50 DAF 75 kreeg een verlengde Lion Toys cabine, de carrosserie is gemaakt van polystyreen plaat. Dit model van de BB-LH-90 is gebouwd als afscheidscadeau ter gelegenheid van de pensionering van een lid van het Leusdense brandweercorps.
In 1954 begon A.W. van Hoek, afkomstig van Magirus-Deutz, in een voormalige melkfabriek in Ravenstein met de kleinschalige assemblage van zeventons trucks. Hij maakte voor de techniek gebruik van ingekochte componenten. Zo koos Van Hoek voor de zescilinder Perkins R6 dieselmotor, Moss assen, een Moss (later ZF) versnellingsbak en remsystemen van Girling en van Ate. De officiële introductie van Hogra vond plaats op de IAA in Frankfurt in september 1955, waar twee trucks - wielbasis 3,70 en 4,80 m, met naar keuze een 83 of een 100 pk Perkins diesel - geëxposeerd werden. Voor modeljaar 1957 werd een viercilinder 100 pk Steyr dieselmotor als keuzemogelijkheid aan het programma toegevoegd, daarnaast kwam er een drieasser. Ondanks een aanvankelijk succes bleek Hogra te klein om de concurrentie met onder andere DAF aan te kunnen, het merk verdween in 1959. Naar schatting zijn tussen de vier- en de vijfhonderd trucks afgeleverd. Het 1:50 model van de Hogra H7-P6 is gemaakt door HR (Hans Romp) Modelbouw .
De afgebeelde Spyker was naar verluidt de eerste auto met een zescilinder motor, de Amsterdamse fabriek bracht de constructie precies honderd jaar geleden uit. Een zescilinder voor stationair gebruik was overigens in Frankrijk al geconstrueerd in de jaren tachtig van de negentiende eeuwen rond het verschijnen van de Spyker werd door andere automobielfabrikanten - zoals Napier - volop met zescilindermotoren geëxperimenteerd. Behalve de bijzondere krachtbron, met een fiscaal vermogen van 60 pk en 80 pk aan de krukas, beschikte de Spyker over vierwielaandrijving. Daarmee was het waarschijnlijk ook de eerste vierwielaangedreven auto met een benzinemotor. In het standaardwerk 'Spyker 1898- 1926' uit 1998 schrijft auteur Vincent van der Vinne dat het de bedoeling van Hendrik en Jacobus Spijker was, met deze auto publiciteit te verwerven. Daarin slaagden de broers: in de buitenlandse pers werd de auto uitgebreid besproken. Het model van de zescilinder Spyker werd in 1998 in opdracht van Het Nationaal Automobielmuseum van tin vervaardigd door Tyler Castings in Engeland, de schaal is 1:24 en de oplage is vijftig exemplaren.
Na de Tweede Wereldoorlog verwierf het bedrijf van Evert van Ginkei, die in de jaren dertig in Ederveen een a utomobiel bed rijf begon, een goede naam met de ombouw van dumptrucks voor gebruik in de burgermaatschappij. In eerste instantie ging het om het aanpassen van de cabine en het vervangen van de benzine- door een dieselmotor. In de tweede helft van de jaren zestig startten Everts zoons onder de naam Ginaf (Van Ginkels Automobiel Fabriek) met de productie van trucks naar eigen ontwerp. De eerste auto's waren een 4x4, een op de kleine REO gebaseerde lichte 6x6 en een op de grote REO gebaseerde zware 6x6. Steeds meer werden DAF componenten gebruikt. In 1976 bouwde Ginaf de eerste Nederlandse 8x8, in 1984 verscheen de eerste vijfasser (lOx8). Fraai is Ginafs EVS (Electronisch Voertuig Stuursysteem), dat zorgt voor de besturing van een starre as met dubbele montage. Een ander technisch hoogstandje is het HPVS, het Hydro-Pneumatisch Veersysteem. De fabrikant spreekt van een 'denkend' veersysteem, met onder andere automatische niveauregeling, optimale rolstabiliteit en variabele laadvloerhoogte. Het 1:50 model van de 8x6 Ginaf M 4344 met DAF CF cabine is gemaakt door Zon Model Holland.
![]() |