
Iveco Eurocargo, Eligor 1:43
De Iveco Eurocargo, die al heel wat jaren meeloopt in distributieland, kreeg voor 2004 meer dan alleen een facelift. De compleet nieuwe Eurocargo beleefde op de BedrijfsautoRAl in Amsterdam, in oktober 2003, zijn publieksintroductie. De vormgeving van de cabine is tot stand gekomen met inbreng van Bertone en sluit prima aan bij de beide Stralis modellen die Iveco al kende. Eligor viel de eer te beurt het 1:43 model te mogen maken en is daar goed in geslaagd. Deze eerste versie is uitgevoerd in promotiekleuren en fraai gedetailleerd, waarbij ook de nodige aandacht is besteed aan het chassis. (Dank aan Iveco Benelux voor het ter beschikking stellen van het mode!.)
Volvo FH, Corgi 1:50
Eind 7993 werd de opvolger van Volvo 's F serie, de FH, geïntroduceerd. Een aanmerkelijk modernere cabine dan die van zijn voorgangers gaf de Volvo een eigen gezicht. Als FH 72 en FH 76 was de truck bedoeld voor internationaal verkeer, maar nationaal was ook geen probleem. Pas in 2002 kreeg de FH zijn eerste facelift waardoor het ontwerp weer jaren meekan. Van de FH zijn door diverse fabrikanten modellen gemaakt, in 1:50 door Conred. Corgi, Joel, lion Toys en Tekno en in 1 :87 door o.a. AWM en Herpa. Afgebeeld is de FH van Corgi in de kleuren van Van der Kwaak uit Hillegom, de laatste 'Nederlandse' Corgi van 2003.
Fiat Regata, Polistil 1:43
In 1984 introduceerde Fiat de Regata, een inmiddels vrijwel vergeten type van de fabrikant uit Turijn. In feite ging het om een Ritmo met een conventionele kofferruimte, bestemd om de 131 op te volgen. De Regata ziet er beslist niet uit als een Ritmo met 'aangeplakte' kofferruimte. Sterker nog: het lijken twee geheel verschillende auto's! Knap werk van Fiat. Een sterk punt van de nieuwe sedan was de complete uitrusting, met voor alle versies halogeen licht en een gelaagde voorruit. De wat meer aangeklede uitvoeringen beschikten zelfs over een van binnenuit verstelbare spiegel, centrale vergrendeling en elektrisch bediende voorste portierruiten. Tegenwoordig heel normale zaken, twintig jaar geleden het toppunt van verwennerij!
DAF 28OO, Lion Toys 1:50
Voor modeljaar 1974 introduceerde DAF op de IAA - toen nog in Frankfurt - de 2800 als opvolger van de legendarische 2600. De cabine vertoonde sterke gelijkenis met de drie jaar eerder geïntroduceerde 2000 serie. Door gebruikmaking van bestaande com- ponenten kon zo in relatief korte tijd een compleet nieuwe truck worden gepresenteerd voor het zware segment in de bedrijfswagenmarkt. Lion Toys maakte een van de eerste modellen van de DAF 2800 in 1:50. In het programma zaten een tweeassige bakwagen met huif en een tweeassige trekker met Eurotrailer. Al in die tijd werden door Lion Toys ook modellen in bedrijfskIeuren aan diverse opdrachtgevers geleverd; een ervan is de Technische Unie versie, geleverd in een speciaal bedrukte doos.
Porsche 904 Carrera GTS, Minichamps 1:18
De 904 was de opvolger van de 356 Carrera en omdat voor homologatie in korte tijd honderd exemplaren gebouwd moesten worden, vervaardigde men de body van polyester. De 780 pk sterke tweeliter viercilinder Carrera motor werd - althans voor Porsche begrippen - omgekeerd voor de achteras gemonteerd. De auto was van het begin af aan een winnaar en had geen last van kinderziekten. In 1964 werd meteen de wereldtitel in de tweeliter GT-klasse gewonnen. Vijf 904 's werden naar Nederland verkocht, o.a. aan het Racing Team Holland. Het duo Pon/Koch werd datzelfde jaar klasse winnaar op de Nürburgring en tweede algemeen.
Mercedes-Benz Renntransporter, CMC 1:18
Toen Mercedes-Benz in de jaren vijftig weer succes in de racerij had met haar 'Silberpteile, oordeelde de legendarische Mercedes 'Rennleiter' Altred Neubauer het nodig een transporter te bouwen die voornoemde racewagens snel naar en van de circuits kon vervoeren. De technici van de Daimler-Benz 'Versuchsabteilung' - die deze opdracht toebedeeld kregen:' hebben zich meer dan goed van hun taak gekweten. De door een 792 pk sterke 300SL motor aangedreven wagen had een topsnelheid van ruim 170 km/u; de meeste sportwagens uit die tijd konden de op volle snelheid voortijlende Renntransporter niet bijhouden. De originele Renntransporter werd in de jaren zestig vernietigd, maar is enkele jaren geleden gereconstrueerd.
Dodge CommandCar, Dinky Toys 1:43
De Dodge T 214- WC was de 3/4 tons truck van het Amerikaanse leger in de Tweede Wereldoorlog. Hij stond ook bekend als 'Beep: wat 'beefed up Jeep' zou kunnen hebben betekend. Tot op de dag van vandaag zijn deze voertuigen in bedrijf of worden als hobbyvoertuig gebruikt. Het afgebeelde 1:43 model is een T 214-WC 56 reconnaissance truck, gemaakt door oinky Toys France. Het oinky model is volgens kenners bijzonder geslaagd. Oe Dodqe heeft een afneembare kap, een fraai interieur en is perfect op schaal. Het model is slechts in 1977 en 1972 in productie geweest.
White 602, Siku 1:55
De White 602 was in de jaren dertig vooral populair voor stadsdistributie. Het ontwerp van de truck was modern en bij de vormgeving van de cabine is gestreefd naar een eenvoudige stroomlijn. De 4,3 liter zescilinder in lijn benzinemotor met 54 pk had een dubbele bobine. De transmissie was een vierversnellingsbak en de White had hydraulische vierwielremmen. De afmetingen van de auto - waarbij de breedte opvallend is - zijn (lxbxh) 8,25 x 2,57 x 3,70 meter, de wielbasis is 4,92 meter. Van de White 602 bestonden verschillende varianten die in laadvermogen varieerden van 7,5 tot 2 ton.
Fowler Showmans Engine, Matchbox Yesteryear 1:80
John Fowler & Co. uit Leeds maakte aanvankelijk naam als producent van stoommachines, stoomploegen en stoomtrekkers voor zwaar transport, hoofdzakelijk compoundmachines. De afgebeelde machine is echter een zogenaamde showmans engine, gebruikt om toestellen aan te drijven op kermissen. Het is een van de meest populaire modellen uit de Models of Yesteryear reeks van Matchbox. De Fowler Showmans Engine ging in 1958 in productie en bleef gedurende ongeveer tien jaar in het programma. Gedurende die periode zijn er honderden verschillen in uitvoering geweest, waarbij het vaak om minieme details in kleur of uitvoering ging.
Rolls-Royce Silver Ghost, Franklin Mint 1:24
Ooit was deze carrosserie vorm, die 'skiff' genoemd werd, populair. Het voorbeeld voor de afgebeelde auto werd midden jaren vijftig in Egypte gevonden. Bij Rolls-Royce was niets bekend over de historie, alleen dat chassis- nummer 45) in 1974 was afgeleverd aan een Franse klant. Op de carrosserie werd een plaatje gevonden van carrosseriebedrijf Schapiro-Schebera uit Berlijn, die waarschijnlijk de body rond 7920 bouwde naar een ontwerp van Ernst Neumann-Neander. Van 1914 tot 1920 had chassisnummer 45) een andere of wellicht geen carrosserie. De Duitse carrosserie doorstond de jaren in de woestijn probleemloos, de restauratie bleef beperkt tot schuren en vernissen. Ook de techniek was in goede conditie, alleen de zuigerveren werden vervangen.
Spyker 14/18 pk, Matchbox Yesteryear 1:45
De Spyker 74/78 pk werd aanvankelijk aangekondigd als 72/76 pk, met een zogenaamde serpentine radiateur. In 1905 kwam er een honingraat radiateur. Matchbox maakte in haar Yesteryear reeks een model van chassisnummer 2860. Dat was geen toeval: de auto speelde een hoofdrol in de Britse speelfilm 'Genevieve' uit 1953. Het model heeft dan ook hetzelfde kenteken als de filmauto. Het meest bekend werd de Spyker 74/78 pk van Matchbox in de kleur geel, waarin variaties bestaan. De groene versie is bijzonder, want die was maar korte tijd in productie. De Spyker 74/78 pk werd gebouwd tot 1907; ook de befaamde Peking-Parijs wagen was van dit type. Chassisnummer 2860 maakt sinds 2003 onderdeel uit van de Louwman Colteetion.
Peugeot 2,5 HP, Dugu 1:43
Deze Peugeot wordt door miniatuurautofabrikant Dugu een 2,5 HP genoemd Daar het om een vis-à-vis gaat, is het echter waarschijnlijk een Type 9, waarvan tussen 1894 en 1897 volgens officiële gegevens van Peugeot 87 stuks gebouwd werden. De fabrikant uit Sochaux gebruikte in die tijd door Levassor in licentie gebouwde watergekoelde V2 motoren van DaimIer, met een inhoud van 7,2 liter (later 7,6 liter). Het koelwater circuleerde door het buizenchessis. De motoren hadden de gebruikelijke gloeibuisontsteking en de transmissie was een vierversnellingsbak in combinatie met een conuskoppeling. De top was een kleine 30 km/h. In de autosport deed Peugeot het in 7894 niet slecht: de overwinning in de stedenwedstrijd Parijs - Rouaan was weliswaar voor een De Dion-Bouton, maar onder de eerste tien gefinishte automobielen waren vijf Peugeots!