In 1910 foseerden Scania uit Malmö en Vabis uit Sodertälje. Scania had als beeldmerk de griffioen uit het wapen van district Skane, waarin Malmö ligt. Als één vrachtwagenfobrikant zijn beeldmerk als imagebuilder gebruikt, is het wel Scania. De Streamline, in 1991 geïntroduceerd, wordt door liefhebbers beschouwd als cultauto. Veel ondernemers kunnen geen aficheid nemen van hun Streamline ... De vormgeving van de Streamline cabine komt ook in 1 :50 goed tot zijn recht bij deze R143.450 van Intertextrans.
De trotse ooievaar -la cigogne - siert de koelers van Hispano- Suiza's van na de Eerste Wereldoorlog. Hispano-Suiza bouwde in WO 1 ongeveer 50.000 vliegtuigmotoren die ook Spad's aandreven, waarmee o.a. het squadron van Frankrijks bekendste jachtvlieger, George Guynemer, vloog. Op elk toestel was een vliegende ooievaar geschilderd. Een krachtige en soepele V12 motor dreef de zeer luxueuze Hispano-Suiza J 12 Sedanca Coupé uit 1934 aan. De zowel elegante als uitzonderlijke carrosserie was van Fernandez et Darrin. Het sublieme 1:43 handbouwmodel is een Ma Collection.
De 'Burglöwe' staat symbool voor Braunschweig, de vestigingsplaats van Büssing. Daar was in de twaalfde eeuw Heinrich der Löwe aan de macht. Hij liet het bronzen beeld van de Burglöwe maken dat nog altijd in het middeleeuwse kasteel Dankwarderode in Braunschweig te zien is. De leeuw is tegenwoordig op MAN trucks terug te vinden; in 1971 nam dat merk Büssing over. Het 1:43 model van de Büssing 5 8000 met typisch Duitse slaapcabine - het 'Schuialbennest' - is van Minichamps.
De schorpioen als merkembleem van Abarth ligt voor de hand; Carlo is namelijk geboren onder het sterrenbeeld schorpioen. Dat merkembleem rechtvaardigt een plaatsje op deze kalender. Abarth produceerde niet zozeer auto's, maar veel 'sportieve' toebehoren en tunede voornamelijk - dus niet alleen - Fiats. In 1971 werd Abarth opgenomen in het Fiat concern en maakte o.a. de Fiat 131 Mirafiori tot winnende rallywagen. Ixo is de producent van het prachtige 1:43 model.
Dat de oprichter van deze firma een hert, gelijk zijn achternaam, als beeldmerk heeft gekozen, ligt voor de hand. Buiten dat hert heeft de kleursteLLing - groen met geel - het gezicht van dit tractormerk bepaald. Op grote afitand is al te zien: daar nadert een John Deere. De afgebeelde tractor - een 1:16 Ertl model - is de 7610. Deze zware, ongeveer 150 pk sterke 'rou/ erop' tractor wordt vooral door loonbedrijven gebruikt en is sinds 2003 uit productie.
Het logo van Morris is ontleend aan het wapen van de vestigingsplaats van het merk, de universiteitsstad Oxford. De afbeelding is een letterlijke vertaling van de naam van de stad: een os ('ox'), die op een doorwaadbare plaats (ford') een riviertje oversteekt. Het 1:18 model van de Morris Minor is van Minichamps.
De Britse regering kocht in de Eerste Wereldoorlog Mack AC trucks voor de bevoorrading van het leger. De soldaten noemden de trucks 'Bulldog Mack', omdat de stompe motorkap en het enorme uithoudingsvermogen hen deden denken aan het karakter van hun nationale mascotte, de bulldog. Sindsdien is de bulldog synoniem voor Mack. Deze Mack AC is van First Gear, schaal 1:34.
De zwaluw van Simca moet uitbeelden dat de auto een geringe luchtweerstand heeft en nauwelijks brandstofverbruikt. Aanvankelijk werd de vogel van boven - of van onderen, dat is moeilijk te zien - afgebeeld, zoals ook op dit voorbeeld. Sinds begin jaren zestig is de zwaluw van opzij te zien. Het logo verdween in 1966, drie jaar na de overname door Chrysler. Deze Simca 1501 is van Norev, schaal 1:43.
In 1946 begon het Spaanse Pegaso met de productie van vrachtwagens in de voormalige fobriek van Hispano-Suiza. Het gevleugelde paard komt uit de Griekse mythologie: Pegasus was de nakomeling van Poseidon en Medusa. Na zijn dood kreeg hij een plaats aan de hemel; sterrenbeeld Pegasus is vooral in de herfit goed te zien in het noorden. In de jaren zestig vormde deze Pegaso Cabezon 2011- 50 het gezicht van de zware serie. Het 1:50 model is door Pegaso specialist Perry Weenink gebouwd uit een oude kit van Auto Replicas en gecombineerd met een aangepaste tanktrailer van Lion Car.
CarroLl Shelby had na aankomst van het eerste AC-chassis een droom. Daarin prijkte op de neus van de nieuwe wagen een cobra. De volgende ochtend wist CarroLl het zeker: dit is de juiste naam! De Cobra Daytona Coupé is in tegenstelling tot de dikke AC Cobra amper bekend. Ze werd ontworpen om met succes aan races als Le Mans deel te kunnen nemen en won in 1964 en 1965 veel wedstrijden. Maker van het gedetailleerde 1:18 model is Exoto.
Het Bedford embleem is identiek aan dat van concerngenoot Vauxhall. Het stelt een griffioen voor, een fabeldier met het lichaam van een leeuw, de kop van een adelaar en vleugels. Het is ontleend aan het helmteken van Fuik le Breant (ook wel 'Briant'), een huursoldaat uit Normandië die in de dertiende eeuw diende onder de Engelse koning Jan Zonderland (John Lackland). Deze Bedford TK met Simon Snorkel hoogwerker is een Corgi Major. Officieel is de schaal 1:43, in feite is de auto kleiner.
De gekko is geen alledaags beestje; wie kan bijvoorbeeld tegen muren op wandelen. Juist dat fènomeen heeft de broers Wiesmann ertoe gebracht, de gekko als merkembleem te gebruiken. Hun MF30 kleeft dan wel niet aan de muur, maar des te meer aan de weg. Chassis, carrosserie en interieur heeft men zelfontwikkeld. Knopjes of handeltjes uit gebruiksauto's tref je niet aan. Voor de techniek maakt men gebruik van BMW-componenten. De 1: 18 Roadster is van Revell.
![]() |