
Jeroen Kemper
Vanguards Diorama's is een verzameling van elf 1 :43 modellen inclusief figuren. In de diorama's staan Dinky Toys in plaats van Vanguards modellen, want ik verzamel Dinky's en wil ze bij voorkeur in een diorama tentoonstellen. Linksboven een Schots plaatje met een Triumph Spitfire en een Simca 1100. De lady bij de Spitfire staat er verleidelijk bij, maar ja - ze was toch echt fout. De agent weet ook niet zo goed wat hij ermee moet. Vandaag moeten lady Penelope en Parker in Downing Street 10 zijn. Ze zijn niet met hun roze Rolls-Royce, maar met de Bentley S2. Bij het politiebureau staat een Citroën 2 CV. Gelukkig heeft de agent van de zeldzame Peugeot 404 break ze geen bekeuring gegeven. D~ MG Midget (competition finished) gaat met hoge snelheid door het Engelse landschap, waardoor het water hoog opspat.
Hans Witte
Zweden, 1966. Een Scania-Vabis LBS76 van ASG is op de oude E4 onderweg van Helsingborg naar Stockholm. Er werd links gereden, pas in 1967 werd omgeschakeld naar rechts verkeer. Het model is 25 jaar geleden gebouwd met behulp van een Lion Toys chassis met zelfgemaakt tandemstel, Miho cabine en een Tekno aanhangwagen. De laadbakken zijn van plasticplaat rond een blokje hout, met huiven van papier. De wielen zijn van Nacoral. Het diorama is een paar jaar geleden gemaakt door René Tanner. Afmetingen 25x75 cm, op een basis van multiplex. Het wegdek is geschilderd in grijstinten, in de natte verf is as gestrooid en met een harde kwast zijn daarin sporen gecreëerd. Het water in het lage deel is geïmiteerd met blanke hars.
Foeke Klijnsma
Kees Koster heeft elke zaterdag zijn occasionshow op een klein parkeerterrein aan de voet van de spoordijk. Kees verkoopt goede en vaak bijzondere auto's. Zijn zaterdagshow trekt veel kijkers en kopers. Op deze zaterdag heeft hij onder andere staan: een Mini-Cooper (Dinky Toys), een Lotus Seven (Minichamps), een goud- kleurige Peugeot 604 (Norev), een Mercedes-Benz 190E (Gama) en een Porsche 911 cabriolet (NZG). Daarnaast nog een heel oude, maar goede VW Kever (Rio).
Joachim Gloede
Omdat Joachim Gloede naar een kleinere woning verhuisde, deed hij zijn miniatuurspoorbaan en zijn collectie 1 :50 kranen en zwaartransportmodellen van de hand; hij beperkte zich tot 1 :87. Diorama 'Emschertal' laat een gedeelte van het Roergebied zien. De Emscher, een kleine rivier, is jarenlang als afvoer van de industrie gebruikt en ernstig vervuild. Gedurende de laatste jaren is heel wat gedaan om het riviertje weer schoon te maken. Het helpt dat oude en vervuilende industrieën verdwenen zijn. Toch herinnert nog veel aan het verleden, zoals het diorama laat zien.
Michiel Sablerolle
In 2003 koopt Michiel Sablerolle met zijn broer in Amerika de originele DS TaxiCab 2015 filmauto uit BTIF 11. Na een grondige restauratie besluit Michiel, gepassioneerd DS-miniatuurverzamelaar, een model in 1 :43 te maken. Vanwege zijn nauwe contacten met Norev klopt hij daar aan met zijn plan: in eigen beheer een kleine oplage (500) realiseren. In eerste instantie ziet Norever geen brood in: te complex. Na lang aandringen én het leveren van 400 detailopnamen begint men er toch aan. Vijf jaar later, maart 2010 is het zover: het model - in een dioramabox - is leverbaar. Mét een dvd die twee documentaires bevat (verhaal van de echte auto en dat van het schaalmodel).
Fokko Feenstra
Het diorama was oorspronkelijk bedoeld om een beeld te geven van de vooroorlogse tram in Friesland, maar wordt tegenwoordig gebruikt om zelfgebouwde vrachtautomodellen te fotograferen. Het is in 1 :87, de gebouwen zijn van polystyreenplaat en de brug uit messing profiel. De Scania-Vabis L56 met BéGé-cabine en PKA-vleestrailer (PKA: Piet Kampen Aanhangwagens, Sint-Annaparochie) is een herinnering aan het voormalige familiebedrijf in Dokkum, waarvan dit het vlaggenschip was. Omdat ik als jongen wel eens met het 1: 1 voorbeeld een rondje over het bedrijfsterrein reed, leek het leuk een model te maken van polystyreenplaat. De onderdelen zijn gevormd door snijden, verwarmen en schuren. Onder de te openen motorkap van de trekker is een motor weergegeven. De Opel Rekord P2 is een ongewijzigd Brekina model.
Guus Wolters
Dit Tour de France diorama vult een vak in onze boekenkast en toont een combinatie van interesses. Mijn vrouw, geboren in West-Brabant, heeft van huis uit veel belangstelling voor de wielersport en volgt menig wielerevenement. Ik daarentegen ben een autofreak en garageman, met een voorliefde voor de Franse merken. Tijdens gezamenlijke vakanties in België en Frankrijk hebben we menig miniatuurautowinkel en krantenkiosk bezocht en zo is langzaam dit diorama gegroeid. In de wintermaanden wordt de Tour de France optocht opgeruimd en vervangen door wintertaferelen, maar bij de eerste wielerklassieker wordt het Tour de France spektakel weer opgebouwd.
Herman Miltenburg
De gedachte achter het diorama is een eenvoudige achtergrond om modellen op te fotograferen. Het front is een lamelparket, met een bovenzijde en zijkanten van multiplex. De dakranden en lijsten zijn gemaakt van reclameplaten, de witte delen zijn lamellen van een zonwering. Het MAN-embleem komt van de sleutel van een MAN, het Scania-embleem is een speldje. De lampen zijn gemaakt van de runners van gordijnrail. De zwart-gele plaatjes zijn van messing en vervaardigd van scharnierpennen. Het hekje maakte Herman van spijkers, de bak van de regengoot was een accubak van Tekno en de pijpen zijn van oude vlaggetjes gemaakt.
Frank van der Meijden
Audi-verzamelaar Frank van der Meijden vindt de Sport Quattro de mooiste auto. De afgebeelde uitvoering is speciaal, want gemaakt voor de Pikes Peak Hili Climb (USA). Bij de Audi Sport Quattro S1 Pikes Peak past maar één diorama: een bergweg. Frank bekeek aan aantal filmpjes op internet over de run van Walter Röhrl in 1987 en dat leverde dit diorama op. Röhrl reed een tijd van 10 minuten en 47.85 seconden en was daarmee de eerdere recordhouder Bobby Unser 21.37 seconden te snel af. De Pikes Peak Hili Climb telt 156 bochten over een lengte van 20 km, het hoogteverschil is 1524 meter.
Kees van Doorn
Kees van Doorn groeide in het eigen bedrijf van zijn ouders op met draglines, kippers en bulldozers. Als kipperchauffeur begon Kees op een GMC, de latere Hanomag-Henschels werden zijn favoriete kippers. Door zijn deelname aan de Modelshow Europe ontmoette Kees modelbouwer Jan Arisse, die zich specialiseert in 1 :50 draglines. Kees en Jan vervaardigen diorama's die uitbeelden waar grondverzetmachines in de jaren 1950-1970 gebruikt werden en houden daarmee dit stukje nostalgie in ere op de verschillende shows waar zij aan deelnemen.
Rein Reuter
Schaalmodellen van automobielen zijn een verkleinde weergave van de werkelijkheid, die naar mijn mening soms reuze goed wordt benaderd. Zeker bij foto's van miniaturen 'op grote schaal', met slechts een effen voor- en achter- grond, moet ik vaak tweemaal kijken naar bijvoorbeeld de ruitenwissers. Wel een voor- en achtergrond precies op dezelfde schaal plaatst het miniatuur in het juiste kader, als de details maar kloppen met die van de auto's. Alles op een rij? Of ook diepte? Mijn diorama is duidelijk bedoeld als een suggestie van de werkelijkheid, waarbij vier Mini's in verschillende grootte zorgen voor het perspectief.
Peter Appel
Nadat ik een DAF YA328 en een 2300 met een zogenoemde Patriot lanceerinrichting had gebouwd en het geheel in mijn vitrine stond, bekroop mij het gevoel dat ik naar een schilderij keek zonder lijst. Inmiddels bouwde ik een nieuwe DAF viertonner en een DAF prototype tanktransporttrekker, een FTI3500. Ik besloot om deze creaties in hun natuurlijke omgeving te plaatsen en maakte een stuk Nederlandse hei. Maar ook wilde ik een stukje omgeving bouwen waarin uit- gezonden militaire DAF's konden staan en zo gebeurde het dat de heide langzamerhand overliep in een stuk berglandschap waarin de patriotlanceerinrichting beter tot zijn recht komt.