Vergelijkingstest 1:43
Eerder geplaatst in auto In Miniatuur nummer 1, 2010
Tekst: John Tits Foto’s: Justin Tits
De eerste miniatuurauto met opengaande portieren verscheen in 1961. Het was de Lancia Flaminia Coupé 3B van Solido. Wat biedt diezelfde Flaminia van Starline, zonder bewegende portieren, een halve eeuw later? We brengen een fraai tweetal in beeld.
De Lancia Flaminia Coupé 3B zag je in Nederland niet of nauwelijks. Toch geeft zij een vertrouwd gevoel. Dat is verklaarbaar, want ze is getekend door “Pinin” Farina. Hij heeft ook auto’s uit die tijd op zijn naam staan als de Peugeot 404, Austin Cambridge / Morris Oxford en de Fiat 1800 - 2300. Als je die allemaal naast elkaar zet - en in miniatuur kan dat - zie je duidelijk het handschrift van de grootmeester.
Solido’s Lancia is antraciet van kleur, met een ivoorkleurig interieur en stuur. Een robuust, eenvoudig model en prima op schaal. Haar portieren werken feilloos. Ze sluiten strak aan op de carrosserie. Dat heeft Solido erg knap gedaan. Deze Flaminia is een statige wagen die ook een halve eeuw later nog prachtig oogt. Zij heeft de tijd perfect doorstaan.
Het Duitse Starline, sterk in Italiaanse auto’s,introduceerde hetzelfde model in 2009. Deze gebroken witte Flaminia verschilt minstens twee modelgeneraties van de Solido: eerst die van de betere detaillering en snufjes, dan die van het typische model voor verzamelaars. Geen tierelantijnen, wel zeer veel details op de vierkante millimeter. Net iets minder verfijnd misschien dan toppers als Minichamps en Norev: eerste divisie in plaats van eredivisie. Toch kan de Starline op alle fronten de toets der kritiek moeiteloos doorstaan. Bovendien brengt Starline modellen die je in 1:43 vaak nog niet zag.
Het grote vormverschil tussen het tweetal? De ventilatieruitjes in de voorportieren. De Solido heeft ze niet. In die tijd moest je concessies doen wanneer je een model voorzag van technische hoogstandjes. Samen met het ontbreken van andere kleine details, toen nog niet uitgevonden, heeft die noodgedwongen simplesse ook het grote pluspunt van zuivere basislijnen. De Starline benadert daarentegen de toenmalige werkelijkheid dichter: zo reden ze drieënveertig keer groter destijds over de autostrada, door villawijken en langs boulevards.
Een beetje fantasie: misschien geeft de Flaminia Coupé van Solido het beeld van deze Lancia toen zij in een vergevorderd ontwerpstadium bij Farina op de tekentafels stond. Kort voor de introductie, als Florida II, zoiets. Nog in de artistieke oervorm, voor de marketingafdeling eraan te pas kwam. Pinin Farina koesterde deze Florida. Nou ja, en beetje fantasie is dit niet want het is bevestigd.
Beide modellen zijn eersteklas schoonheden. De Starline is dat vanwege de modelkeuze, de vormgeving en de detaillering voor een redelijke prijs. Ook de Solido mag je waarderen om haar goed getroffen lijnen. Daar komt haar klassieke eenvoud bij. En ten slotte zag Solido kans, een toenmalige noviteit op het gebied van miniatuurauto’s meteen prachtig uit te voeren. Het lijkt een open deur, maar sluiten doet hij ook perfect. Veel andere producenten van miniatuurauto’s hebben lange jaren nodig gehad om dat te kunnen evenaren.
![]() |