Vergelijkingstest 1:43
Eerder geplaatst in Auto In Miniatuur nummer 3, 2010
Tekst: John Tits Foto’s: Justin Tits
In 1961 kreeg de oerdegelijke Kever een grotere zus in de vorm van de 1500. Technisch was de familieband overduidelijk, maar uiterlijk verschilden ze enorm. Haar vriendelijke lijnen gaven de Volkswagen 1500 een haast vrouwelijk uiterlijk, zij het met de uitstraling van een schoonmoeder.
Diverse fabrikanten van miniatuurauto’s hebben zich op deze Superkever gestort. Meccano England had haar als Britse Dinky Toy al direct in de catalogus. Het Deense Tekno kwam er eveneens vlot mee op de markt. Ook Norev volgde snel met zijn plastic modellen. Later was er Vitesse - toen nog Portugees - en uiteindelijk volgde Minichamps. Er waren meer, maar er staan vier in deze test. De Norev niet. Het model van Vitesse is echter gewoon de Norev, maar nu in metaal.
Je moet lef hebben om een Dinky Toy te durven neersabelen. Toch verdient de VW 1500 van Dinky Toys niet beter. Ze is te klein en te grof in lijnvoering en afwerking. Zij mag dan aan de voorzijde een te openen kofferdeksel hebben, dat is duidelijk te zien ook. De Britten hadden voor deze VW beter hun Franse collega’s aan de slag kunnen laten gaan, maar blijkbaar was bij Meccano het maken van Volkswagens in miniatuur voorbehouden aan de Engelse tak. Ik kreeg dit model ooit als verjaardagscadeau en daarom is het dierbare nostalgie. Toch moet je al specialist in Dinky Toys zijn, wil je het echt bezitten.
Vitesse gebruikte voor haar 1500 de mallen van Norev. Behalve van metaal, is ze verder ongewijzigd. We zien dus eigenlijk een Norev die niet vervormt. Het is een leuk model, met de scherp gestoken lijnen die Norevs zo gedetailleerd maakten. Het model is daardoor op enkele plaatsen wat plat. Ook enkele gietnaden zijn duidelijk zichtbaar. Je ziet aan deze rode Vitesse met vouwdak direct dat de tijd sindsdien hard is voortgeschreden.
In haar sprankelende simplesse is de witte VW 1500 van Tekno heel erg mooi. Zuiver en stevig is zij. Hier staat gewoon het oergevoel, in dezelfde eenvoud als de Volkswagen 1500 in één op één. De bodemplaat is ronduit geweldig. Dit is ook het meest gedetailleerde onderdeel van deze Tekno, die het nog erg goed doet naast haar bijna veertig jaar later uitgebrachte soortgenoot van Minichamps. Een savannebeige exemplaar van dit laatste merk sluit het rijtje in deze test. Het is de uitvoering met de typeaanduiding 1600, na de eerste kleine facelift in 1963. Ze was ondermeer herkenbaar aan de langwerpige clignoteurs onder de koplampen, in plaats van de eerdere ronde exemplaren. En de andere verschillen? Zoek ze.
Minichamps’ visie op de Volkswagen 1500 benadert de perfectie. In alles is ze wonderschoon. Je kunt er lang en breed over twisten, maar Minichamps levert de ideale schoonmoeder in 1:43. Resteert slechts één wens: na de basisversie, de Variant (stationwagen) en de TL fastback, zou het prachtig zijn wanneer Minichamps ook de latere uitvoeringen met de vlakkere neus in het programma opneemt.
![]() |