Eerder geplaatst in Auto In Miniatuur nummer 3, 2012
Tekst en foto’s: John Tits
Rover brak met ongeveer alle Britse tradities toen het in 1963 de P6 - beter bekend als 2000 - introduceerde. In opbouw en vormgeving was ze haast revolutionair, zeker voor Britse auto’s. Na de statige Rovers van weleer stond er nu een ronduit sierlijke verschijning. Prompt werd zij in 1964 uitgeroepen tot Auto van het Jaar, als eerste in de geschiedenis.
Corgi heeft deze Rover enthousiast geadopteerd. Teruggerekend naar de norm was het model weliswaar een maatje te klein - 1:46 in plaats van 1:43 - maar het was een juweeltje. Puur en stevig was het, met een laklaag die de jaren en evenzoveel speelgeweld goed kon doorstaan. De 2000 had een simpel stuurtje en standaard wieltjes, geheel volgens de maatstaven van toen. Verder waren de grille en bumpers meegegoten met de carrosserie en zilverkleurig gespoten. Het interieur deed denken aan het materiaal waar tegenwoordig champions in worden verpakt. Kortom, alles was heel gewoon. Wel had Corgi’s eerste Rover 2000 een opmerkelijk constructiedetail: een ingenieus buizensysteempje geleidde licht dat op de achterruit viel onder het interieur door naar voren. Het Rovertje had koplampen met echt licht! In donkere woonkamers moest er wel eens een zaklantaarn met Witte Kat batterijen aan te pas komen om het effect echt te zien, maar het werkte.
Corgi varieerde vervolgens op deze Rover. De tweede, uit 1970 daterende versie heeft geen lichtgeleiding meer, maar koplampen van geslepen glas oftewel diamantjes. Die zitten in een afzonderlijk aangebrachte, verchroomde grille die één geheel vormt met de eveneens verchroomde voorbumper. Ook zien we een groot transparant zonnedak, het reservewiel op het kofferdeksel en afneembare - dus vaak zoekgeraakte - wielen. Een jaar later ontwaren we een gemoderniseerde frontpartij (model honingraat) en een gewijzigde motorkap: de 2000 is 2000 TC geworden. Corgi ging daarin letterlijk met de tijd mee. De fabrikant greep deze facelift ook aan om de afneembare wielen te vervangen door whizzwheels. Je kunt het natuurlijk nooit goed doen, want ook over deze wielen waren rasverzamelaars ‘not amused’. Weliswaar verloor je die van de tweede serie wel eens, ze waren veel realistischer dan de nieuwe snelle exemplaren.
Naast elkaar gezet levert het serietje oude Corgi’s een onweerstaanbaar setje op. Trouwens, ook als eenling mag het model er zijn. Corgi heeft zijn huiswerk destijds gewoon heel erg goed gemaakt. Want afgezien van de wat bescheiden uitgevallen maten zijn deze Rovers in hun algemene lijnvoering goed getroffen. Ook de detaillering is naar de toenmalige tijd gemeten prima. Dat in tegenstelling tot veel andere miniatuurauto’s van toen geen motorkappen, kofferdeksels of portieren open konden, juichten velen alleen maar toe. Eenvoud was toen nog een zegen voor de lijnvoering.
In 1999 verscheen van Lledo in de Vanguards-serie weer een Rover 2000. Het steenrode exemplaar, oermodel 1963, is nu uitgevoerd in de exacte schaal 1:43. Dit model is de eenvoud zelf, met als enige afzonderlijke details de grille, de bumpers en realistische wieldoppen. Andere details zijn meegegoten met de carrosserie en zilverkleurig gespoten. Lledo wilde met de Vanguards-serie goede modellen voor een redelijke prijs aanbieden. Daar is de fabrikant aardig in geslaagd. Deze Rover brengt de nostalgie helemaal terug.
Net als de eerdere Corgi’s werd ook deze Rover van Vanguards opgewaardeerd. Hier speelt de vraag van de kip en het ei, want Lledo werd onderdeel van Corgi. De nieuwere Rovers (3500) in deze serie hebben nog bijna dezelfde constructieprincipes. Ook de naam Lledo op de bodemplaat is gehandhaafd. De basis is identiek, zij het dat aan de mal op details duidelijk en verantwoord is gesleuteld. Vooral door afzonderlijk aangebrachte - zeer kwetsbare - ruitenwissers en hier en daar een gespoten chroomrandje ogen ze iets volwassener en bekken ze net even lekkerder dan de eerste LLedo-versie. Ook de kleuren waarin de Vanguards geleverd zijn geweest, kunnen je hebberig maken. En dan zijn er ook nog verschillende velgen. Het kan niet op…
Zouden de Rovers P6 van Corgi toen en Vanguards nu broederlijk naast elkaar in de winkel staan, dan zit je als verzamelaar met een enorm dilemma. Vooral door hun exacte schaalverhouding benaderen de Vanguards de realiteit dicht. Samen met andere 1:43 miniaturen van auto’s uit de jaren zestig en zeventig zet je er een schitterend tijdsbeeld mee neer. Met Penny Lane als achtergrondmuziek kun je dan heerlijk mijmeren over het wagenpark van toen. Je ziet dan ook hoe origineel en oogstrelend deze Rover was. Toch is alleen de schaal niet maatgevend. Een beetje liefhebber valt ook voor de Corgi’s. Nostalgische liefde voor het oude Corgi speelt hier geen enkele rol: de Rovers van Corgi waren gewoon erg leuke en heel goede modellen. Ze zijn het zoeken nog steeds waard.
![]() |