Eerder geplaatst in Auto In Miniatuur nummer 5, 2012
Tekst: John Tits
Foto’s: John en Justin Tits
Ze oogt als een conventionele berline met vier portieren. Toch heeft ze een volledig openende grote achterklep met de functie van een vijfde deur. De in 1993 geïntroduceerde Citroën Xantia behaagt hiermee zowel traditioneel georiënteerde als meer praktisch ingestelde automobilisten.
Je hoort het ook buiten Citroën-kringen: de Xantia maakt nog steeds veel mensen gelukkig. Ze is solide en ruim. Ook rij je er zo in weg, want typische Citroën-strapatsen zijn achterwege gelaten. Wel heeft ze nog de beroemde hydropneumatische vering. Die biedt haar inzittenden een fors comfort. Eind 1997 onderging ze een facelift, waarbij vooral de neus vloeiender is geworden. In 1:43 is die vernieuwing nog niet gevolgd. We zien hier modellen van de eerste generatie.
Een echte Xantia pimp je niet. Die hoort te blijven zoals zij ontworpen is. Wel zou je de Xantia van Bburago wat kunnen opleuken. In 1993 en lang daarna was dit de enige betaalbare Xantia in 1:43. Betaalbaar is in dit geval een kassaknallertje: omgerekend zo’n 2 Euro. Hij was er in verschillende kleuren. En dan waren er ook nog twee versies: eerst zonder en later met een in reliëf meegegoten kentekenplaat achter. Afgezien van lelijke speelgoedwieltjes is het in zijn simpele eenvoud een goed getroffen model. Met een beetje huisvlijt maak je er met weinig moeite een acceptabele miniatuurauto van. Denk aan aangepaste velgen, matzwarte accenten, ruitenwissers en nog wat kleinigheidjes.
Leuk is hij, maar een ander verhaal volgde vele jaren later. De auto zelf was al lang uit productie, toen Norev in 2005 haar Xantia uitbracht. Daar verbleekt de Bburago behoorlijk bij. Want deze Norev is helemaal een Xantia, maar dan 43 maal kleiner. De vormgeving is perfect en alle details zitten er puntgaaf op. Niets ontbreekt. Dit model is een juweel, strak gespoten in een zomerse lak: Sable Eté, een in Nederland minder gangbare kleur.
Universal Hobbies kwam vervolgens ook met stevig gedetailleerde modellen. We noemen de Xantia 2.0i in vert véga (groen) en een zilvergrijze Xantia Activa. Deze laatste is uiterlijk vooral herkenbaar aan haar achterspoiler, maar onderhuids had zij in 1:1 een V6 motor die een top van zeker 230 km/u haalde. Het KLPD zette zo’n auto in om wegpiraten tot bedaren te brengen. Dacht je meewarig “mwah, een Xantia”, stond je even later aan de kant met een ervaring rijker en een rijbewijs armer.
Op het profiel van de beide Xantia’s van Universal Hobbies valt weinig aan te merken. Hun lijnvoering is van opzij gezien goed. Toch knaagt er iets. Je ziet het en kunt het nameten: de maatverhouding klopt niet. Lengte en breedte zijn niet met elkaar in overeenstemming. Deze twee modellen zijn net even te smal om kans te maken op de hoofdprijs. Die eer valt met afstand op de rest te beurt aan het model van Norev. Dat is een absolute topper in alles. En de Bburago? De laatste plaats mag je gerust een eervolle derde noemen…
![]() |