Eerder geplaatst in Auto In Miniatuur nummer 6, 2012
Tekst: John Tits
Foto’s: John Tits
Waarin verschillen de Renault Estafette glaswagen van Dinky Toys France uit 1963 en de heruitgave van Editions Atlas anno nu? Is dat alleen het met deze laatste meegeleverde verklarende vouwblaadje, of is er meer aan de hand?
Het zal je maar gebeuren: in 1977 vind je in een dorpswinkeltje ergens in de binnenlanden van Afrika tussen klosjes garen en conserven zomaar de dan al haast klassieke Renault Estafette glastransporter van Dinky Toys. Hoe hij daar gekomen is, zal altijd een raadsel blijven. Het model is mint en boxed. De Renault zelf is puntgaaf, slechts het doosje is licht verkleurd. Dit trofeetje heeft vervolgens duizenden kilometers naar Nederland afgelegd in respectievelijk hobbelende Keniaanse bussen, gammele taxi’s en een matig onderhouden Jumbojet. Inclusief enkele niet zachtzinnige douanecontroles heeft het dat allemaal overleefd. Tot in lengte van jaren ben je daarna apetrots: je hebt een model met een verhaal. Geen enkele glasbak kan in de schaduw staan van deze.
Decennia later moet dit juweeltje opeens een regelrechte kloon naast zich accepteren. Dat is even slikken. Maar vooruit, er kunnen altijd goede redenen zijn om blij te zijn met een heruitgave. Nu ze toch bij elkaar staan, willen we wel eens weten of er verschillen zijn. Natuurlijk vermeldt de bodem van de Atlas duidelijk en keurig meegegoten dat het model is gemaakt in China en dat Mattel ook een vinger in de pap heeft. De naam “Dinky Toys” staat er net als bij de oerversie ook, maar het lettertype is net even anders. Dat geldt ook voor de bedrukking van het zwartstalen bodemplaatje onder de cabine. Daar zijn op de heruitgave de lettertjes Pick Up en het referentienummer 563 net even groter. En achteraan is het kaal, waar de originele Estafette laat weten dat het nog een model van Meccano is.
In de laadbak hebben beide miniaturen natuurlijk hun glashouder. De originele versie heeft twee transparante perspexplaatjes; de heruitgave moet het doen met slechts één. De plaat die een spiegel uitbeeldt is bij Atlas van plastic; Dinky Toys zette daar een metalen exemplaar neer. Over spiegelen gesproken: de glashouders vermelden bovenaan respectievelijk “Saint-Gobin” en “Miroitier”, alleen staat wat vroeger rechts stond nu links en omgekeerd. Andersom zetten kun je die glashouders niet: ze passen maar op één manier in de laadbak.
De verschillen tussen beide modellen zijn erg klein, behalve de kleur. Beide zijn oranje. Op het model van Dinky Toys is dat ingetogen, de Atlas neigt meer naar uitbundigheid. Overigens kan dit een realistisch kleurverschil zijn: van Dinky Toys was deze Estafette er destijds ook in twee soorten oranje.
Hoe tegenstrijdig is de door Atlas gebruikte term “officiële heruitgave”? Van Gogh schilderde nooit een Rembrandt en Atlas maakt dus geen Dinky Toys. De Atlas is leuk voor wie hem nog niet had, maar de Estafette van Dinky Toys zelf is authentiek. Ook al verkeert hij nog in topconditie, die vele jaren zie je aan alles. Ouderdom mag je koesteren.
![]() |